четвъртък, 10 септември 2020 г.

Минималното дневно обезщетение за безработица скача на 12 лева

 istock

От 1 октомври минималното дневно обезщетение за безработица ще се увеличи от 9 на 12 лева, реши бюджетната комисия в парламента. По този начин ще се актуализира бюджетът на държавното обществено осигуряване.

Решението бе взето без дебати.

Депутатите одобриха и актуализацията на бюджета на Здравната каса. 
Сметките сочат, че повишението на минималното обезщетение за безработица ще се отрази благоприятно на над 30 000 души средно на месец от 1 октомври до 31 декември.

Предвижда се също от първи октомври срокът за получаването на минимално обезщетение да се удължи от 4 на 7 месеца за хората, придобили правото на обезщетение преди изтичането на три години от предходно упражняване на такова право.

Депутатите ще обсъдят и три проекта за промени в Кодекса на труда, единият е на правителството и дава възможност на браншово и отраслово равнище да се договаря извънреден труд до 300 часа годишно, вместо досегашните 150.

Другите два проекта са внесени от „Обединени патриоти" и касаят празничните дни. В единият се предлага думите "24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост" да се заменят с "24 май - Ден на българската писменост, просвета и култура".

Другият проект предвижда за официален празник да се обяви и 15 август - Успение на пресвета Богородица.

Правната комисия в Народното събрание ще обсъди и приеме процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидати за председател на Централната избирателна комисия.

Те включват срокове за представяне и публично оповестяване, изслушването на кандидатите в Комисията по правни въпроси и за избор на председател в пленарната зала. До процедурата се стигна след подадената и приета оставка на Стефка Стоева. Тя посочи лични мотиви за решението си, но заедно с това възрази срещу предвиденото в новото изборно законодателство цялостно  прехвърляне на отговорността за организирането и провеждането на машинното гласуване върху Централната избирателна комисия.

Все още от партия ГЕРБ нямат обявена кандидатура за нов председател на ЦИК.

Новините от днес и със задна дата