четвъртък, 13 август 2020 г.

Страсбург гледа с предимство и делото на Миню Стайков срещу България

  

Съдът по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) се занимава приоритетно и с жалбата на бизнесмена Миню Стайков. Процедурата вече е задвижена и българското правителство е уведомено за претенциите на Стайков през юли, става ясно от електронния регистър на съда.

На страните е даден срок до 1 септември да опитат да постигнат споразумение, са пояснили за "Сега" от Страсбург. Такова обаче едва ли може да се очаква, защото за да предложи споразумение правителството трябва да признае, че правата на Стайков са погазени от спецпрокуратурата.

Сега потърси за коментар адвокатът на Стайков Анна Попова, но тя отказа да коментира жалбата и процедурата в ЕСПЧ, докато казусът е висящ.

От информацията на сайта на съда става ясно, че Стайков го е сезирал през април с оплаквания срещу продължителността на задържането си. Той е в ареста и до момента. Мярката му за неотклонение е определена на 5 септември 2018 г. 

Въпросите, пратени от Страсбург на правителството, са дали продължителността на задържането на бизнесмена влиза в рамките на "разумния срок" по смисъла конвенцията за правата на човека, можел ли е той да се възползва от ефективна процедура за оспорване на законността на задържането си след май 2019 г. и дали съдилищата са разгледали всички въпроси, свързани със законността и необходимостта от продължаване на задържането му. Пита се и дали задържането му отговаря на целите на закона.



Миню Стайков беше предаден на спецсъда през октомври 2019 г. и в момента делото срещу него и още 13 души, петима от които служители в Държавен фонд "Земеделие", виси пред първата инстанция. Според обвинителния акт в престъпен сговор те са злоупотребили със средства от Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

Новините от днес и със задна дата