петък, 28 август 2020 г.

Правната комисия в ЕП ще продължи мониторинга на събитията в България

 

Актуалната ситуация и събитията от последните седмици в България бяха обсъдени в Брюксел от Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, която е част от правната комисия в Европарламента.

Дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред Прокуратурата на Република България в контекста на засилен политически и медиен натиск.

Евродепутатите изслушаха външния министър Екатерина Захариева, зам.-министъра на правосъдието Десислава Ахланова, зам.-главния прокурор Красимира Филипова, представители на неправителствени организации и медии.

Наблюдението на групата върху България ще продължи, каза за "По света и у нас" председателката ѝ Софи инт Велд. Тя уточни, че много въпроси не са получили отговори и затова ще бъдат изпратени писмени запитвания до българските институции, конкретно правителството и главния прокурор с молба да получат повече информация. Софи инт Велд заяви, че се надява в скоро време евродепутатите отново да се занимават с темата за случващото се в България.

В прессъобщение Прокуратурата на Република България съобщи, че акценти по време на срещата са били "усилията и постигнатото по делата с висок обществен и медиен интерес в България, структурата на прокуратурата и правомощията на главния прокурор". Тя е отбелязала, че прокурорите могат да взимат решения, които не могат да се контролират от главния прокурор.

"По Конституция прокуратурата е единна, но не и централизирана. Единственото подчинение, което се дължи от прокурорите, е подчинението на закона. Те не са в йерархични отношения нито с главния прокурор, нито с административните си ръководители. Свободни са да вземат решения съобразно вътрешното си убеждение, независимо за кое лице се отнасят, и тези решения не могат да се контролират от главния прокурор", каза по време на дискусията зам.-главният прокурор Красимира Филипова.

От Европарламента не съобщиха подробности, защото изслушването беше закрито. Групата разглежда случаи на заплахи за демокрацията, върховенството на закона и основните права, както и борбата с корупцията в страните - членки.

Новините от днес и със задна дата