сряда, 19 август 2020 г.

Адв. Анна Попова: Ефир не се предоставя безнаказано и ние с Деси Тенекеджиева доказахме това

  

“Държа да се разганичим от всякакви опити за политизиране на случая със спечеленото от Деси Тенекеджиева дело срещу компанията на Слави Трифонов 7/8. Твърде несериозно и популистично звучи. Казусът е базиран на превишаване правата, гарантирани със свободата на словото. Навлизането в периметъра на личното пространство, системно нанасяне на публична обида и унижение. Нека да не забравяме, че сме хора и имаме лимит на поносимост, чест, чувства. Също така имаме семейства, близки, които са част от обществото и приемат отражението, което оставят обидните публикации, което пък от своя страна влияе в личният живот на засегнатия индивид.” Това казва в интервю за ЗАРАТА един от двамата адвокати на актрисата продуцент, осъдила безпрецедентно компанията на популярния шоумен, а отскоро и политик, Анна Попова.

– Адв. Попова, защо „сагата“, свързана със Слави Трифонов и делото, което Деси Тенекеджиева води срещу него, продължи цели 5 години?

– В конкретният казус бяха засегнати имената на две от най-значимите фигури от обществения културен живот и медийното пространство, всяка една от тях доказала се в попрището си. Слави Трифонов е най-популярният водещ в България, благодарение на дългогодишното му присъствие в ефира на едната от двете най-рейтингови частни телевизии. От друга страна Деси Тенекеджиева е актриса и продуцент с впечатляваща международна кариера, а освен това дейността и мисията на нейната Фондация “Стоян Камбарев” е изключително мащабна. Тя наистина променя съдбите на младите и талантливи родни творци.
Затова и интересът към делото беше толкова голям, а обемът на доказателствената част – доста сериозен и изискващ време.

Но държа да отбележа, че Деси осъди не Слави Трифонов, както неправилно се тиражира в медиите, а неговата компания 7/8. Ответната страна подцени случая и премина през тънката линия, която дели хумористичния и забавен жанр на скечовете до осмиващо – обидния, пренебрегвайки приетите общочовешки норми на етика.

Недопустимо е човек, независимо мъж или жена, да бъде поставен в образ с подчератно негативно – осмиващ характер за толкова дълъг период от време. Предаването има десетки излъчвания, а скечовете и коментарите циркулираха във виртуалното пространство.

Съдебните дела отнеха пет години и няколко месеца, тъй като преминахме през три инстанции, като ВКС отсъди решението си преди дни. Бих искала да отбележа, че ние с колегата адв. Петър Петров, с който заедно водехме делото, бяхме подготвени за този дълъг път и предупредихме Деси Тенекеджиева още в началото, че най-вероятно делото ще се проточи точно толкова.
Адв. Анна Попова парктикува в сферата на наказателното право и защита на човешките права, делегат в ООН, с опит в решаването на редица казуси с международен характер, касаещи нарушени човешки права в следствие на етническа и политическа принадлежност.

– Печелите делото още на Първа инстанция. На Втора нещата се развиват „по-иначе“. Какво всъщност се случи?

– Съдът е жив организъм, правните норми са абстрактни. Част от съдиите на Втора инстанция приеха различно доказателствата по делото. Решението бе подписано с особено мнение от членовете на състава, което бе и една от причините, даваща основание за касационно обжалване на акта.

– Деси нарича делото и изхода от него „безпрецедентен случай в новата съдебна история“. Бихте ли го определили и вие по този начин?


– Деси е блестящ творец и борбена натура. Бих определила изхода и решението като справедлив съдебен акт. Истински премерен и отсъден.

– С какво делото е „безпрецедентно“?

– Вероятно в посока на това, че ответникът ⅞, в настоящия казус, не е излизал губещ до момента, а може и да греша. Също така, че едновременно с него успяхме да осъдим солидарно и bTV, тъй като е предоставила ефира си за шоуто, което уронва престижа на клиента ни. В този аспект мисля, че това е добър знак към всички телевизии да се замислят доколко, как и на кого могат да предоставят ефира си безнаказано.

– Как бихте отговорили на коментарите от типа на „Ама как така го осъди точно сега“ – имайки предвид, че Трифонов прави сериозна заявка за влизане в политиката?

– Държа да се разганичим от всякакви опити за политизиране на случая. Твърде несериозно и популистично звучи. Казусът е базиран на превишаване правата, гарантирани със свободата на словото. Навлизането в периметъра на личното пространство, системно нанасяне на публична обида и унижение. Нека да не забравяме, че сме хора и имаме лимит на поносимост, чест, чувства. Също така имаме семейства, близки, които са част от обществото и приемат отражението, което оставят обидните публикации, което пък от своя страна влияе в личният живот на засегнатия индивид.

Но най-важно от всичко е, че решението на ВКС излезе точно сега, защото по закон времевият му период за произнасяне беше сега. Нека припомня, че делото е заведено преди повече от пет години, когато политическата обстановка в страната беше друга и въпреки всичко ние спечелихме категорично на първа инстанция. Защо тогава нямаше такива коментари?! Може би затова, защото Деси реши да запази пълно мълчание и да не коментира публично нищо във връзка с казуса, преди окончателното решение на съда. Единствените коментари идваха от ответната страна и то многократно по време на въпросното шоу.

– Имали ли сте в практиката си други подобни дела?

– Да имала съм и към настоящият момент имам.

– Бихте ли се захванали тепърва с такива?

– За мен е важно случаят да ме докосне, да съм убедена сама за себе си, че съм права и съм от страната на правдата, независимо от изхода на казуса.

– Личната ви равносметка след спечелването на делото?

– Изпитвам удоволетворение от добре свършената екипна работа с адв. Петров и уважение към разумния и мислещ съдебен състав. Равносметката ми е, че стоя твърдо зад свободата на словото, на истинското слово и на истинските новини и че всичко, което преминава границата на истината, реалността и нарушава човешкото достойнство следва да бъде санкционирано, а потърпевшите да имат храбростта да се изправят и да имат силата да поведат битка за правата си, която не е лека. Затова искрено поздравявам Деси за смелостта и стоицизма и съм съгласна с нея, че това не е лична победа, а това дело е важна крачка и светъл лъч за всички. Личната ми равносметка е, че има надежда и светлина, както и да се тълкува това.

– Имате ли отговор на въпроса кой кого клевети днес в политиката и бихте ли защитавали в в дело за клевета политик?

– Според мен политиката е хамелеон и словесните престрелки в нея са насочени към предизвикване на определена обществена реакция.

Бих защитавала всеки, чиито права са нарушени – независимо социалният статус. Ще си позволя да цитирам Целз “Правото е изкуството на доброто и справедливостта”.

Едно интервю на Елена ДЮЛГЕРОВА, ЗАРАТА

Новините от днес и със задна дата