събота, 29 август 2020 г.

Турция с опасна закана към Гърция: Това е повод за война!

 

Турският вицепрезидент Фуат Октай смята, че опитът на Атина за разширяване на териториалните ѝ води може да стане причина за военен конфликт. Това предаде Анадолската агенция.

"Ако опитите на Гърция да разшири териториалните си води не са причина за война, то тогава кое е?", запита Октай в интервю за Анадолската агенция.

Той подчерта, че Турция ще защитава правата си за всеки кубичен метър във водите на Източно Средиземно море независимо от всичко.

Октай посочи, че смята за неискрен подхода на Европейския съюз (ЕС), който от една страна призовава за диалог, а от друга "прави други планове".

"Ние добре познаваме езика на мира и дипломацията, но няма да се поколебаем да направим нужното, когато става въпрос за това да защитим правата и интересите на Турция. Франция и Гърция са сред онези, които най-добре знаят това", заяви вицепрезидентът.

Гърция възразява срещу проучванията, които Турция извършва в Източното Средиземноморие, във връзка с потенциалните залежи на въглеводороди в райони, оспорвани между двете държави.

Припомняме, че преди дни Гърция обяви, че възнамерява да разшири от 6 на 12 мили териториалните си води южно от остров Крит в Средиземно море в зони, разграничени в резултат на споразумение с Египет, а така също и в Йонийско море.


Турция, която има най-дългото крайбрежие в Средиземно море, покрай което е осеяно обаче с гръцки острови, поддържа тезата, че островите нямат собствен континентален шелф и не пораждат право на изключителна икономическа зона.

Днес пък стана ясно, че считано от съботния ден до 11 септември Анкара ще проведе военно учение северозападно от Кипър./БЛИЦ

Новините от днес и със задна дата