петък, 28 август 2020 г.

Българската балерина Цвета Джумалиева , почина в Италия Видео

 ДА ВГРАДИШ СЕБЕ СИ / TO IMMURE YOURSELF - YouTube

На 28.08 в Италия, почина голямата българска балерина Цвета Джумалиева. Цвета беше солистка на балета на Софийската опера, съобщават от операта. В балетното училище ѝ преподават легендарни имена като Владимир Белий, Борис Бабочкин. 

Възпитаничка е на известния балетен артист Живко Бисеров. Вече като солистка Джумалиева извайва великолепни роли на наша сцена – Диана в балета „Есмералда“, вакханка във „Валпургиева нощ“, Аврора в „Спящата красавица“, Жизел в едноименния балет, принцесата в „Дървеният принц“ на Бела Барток, балерината в „Петрушка“ на Стравински, Катерина в „Каменното цвете“ на Прокофиев и много други. От 1979 година Джумалиева е преподавател по балет в Академия филармоника в Месина, Италия. 

Там тя възпита поколения професионални балетни артисти, а след като се пенсионира основа частно балетно училище. Цвета Джумалиева никога не прекъсна връзката си с Родината и със Софийската опера. 

Тя е потомка на две големи фигури от нашата история – на художника Николай Павлович и на политика Васил Радославов. Бог да я прости! Софийската опера и балет изказва съболезнования на близките на балерината.

Новините от днес и със задна дата