понеделник, 31 август 2020 г.

Д-р Симидчиев огласи ще се върне ли пълната блокада през есента заради К-19

  

Училищата могат да се превърнат в центрове на разпространение на заразата, но не и на огнища. Разликата е, че децата просто карат много леко заразата. Те боледуват или леко или са асимптомни. Те обаче могат да предават заразата. Това заяви в ефира на Нова телевизия пулмологът д-р Александър Симидчиев.

"Носенето на маска от децата е въпрос на навик. Ние не се раждаме с дрехи, но пък ги носим. Ако носенето на маска стане навик, то няма да има проблем. Тя така или иначе е необходима, ако не е възможно да спазваме социална дистанция", смята той.

 "Децата могат да са източник на заразата. Проблемът е не те да се пазят и да не се разболеят, а те да не заразяват други”, каза той. "Смъртността в болниците се увеличава, но смъртността при откритите случаи намалява. Това показва, че само по-тежките случаи стигат до болницата. Все пак остротата на вируса не е отслабена. Всички промени се дължат на поведението на лекарите и на хората", смята той и добавя: 

"Новите позитивни случаи зависят от поведението на хората, а смъртността и хоспитализацията от това на медицинските лица." "Смъртността у нас е около 2%. Всичко много зависи от работата на здравната ни система. Проблемите с адекватното функциониране на системата могат да увеличат смъртността в болниците", смята той. На въпрос какво да очакваме през есента, Симидчиев отговори, че има различни прогнози. 

„В зависимост от поведението на хората може да имаме и лека есен. Хората трябва да спазват физическа дистанция и да носят маски”, каза той.

По думите му 6 месеца по-късно сме много по-подготвени да се справяме със заразата. „Важно е за всичко да се намерят показания и противопоказанията. Кръвната плазма не е добре да се използва при много леки случаи. Ако пък се прилага при твърде тежки случаи, не може да свърши работа, защото не може да се помогне на всички органи и системи, които са засегнати”, заяви специалистът.

 "Все пак подходът с кръвна плазма е много подходящ. Той има своето място, просто трябва да се прилага по правилата”, добави той. На въпрос при какви стойности трябва отново да се върнем към затварянето и пълната карантина, той отвърна, че е малко вероятно да се върнат тези мерки, ако гражданите се държат адекватно. 

"Едва ли ще имаме нов голям пик. Не мисля, че има някаква критична стойност, вижда се, че тези мерки се справят ефективно с разпространението на заразата. Важно е ние самите да се пазим като цяло", завърши той.

Новините от днес и със задна дата