четвъртък, 9 юли 2020 г.

Секретарят на президента Пламен Узунов е задържан

Секретарят на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов е задържан в населено място край Пловдив. Информацията за ареста бе потвърдена от адвокатката му Емилия Недева.

Узунов е задържан за 24 часа по Закона за МВР и ще бъде доведен под конвой в сградата на президентството, където в негово присъствие ще бъде направен обиск на кабинета му. От края на юни секретарят на президента по правни въпроси и антикорупция е в отпуск и не е в София.

От обвинението коментираха лаконично, че на този етап има две задържани лица. Официална информация се очаква малко по-късно.

Прокуратурата проверява секретаря на държавния глава за търговия с влияние заради чат комуникация с обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков. Според прокуратурата той е изпратил на Бобоков съдебно решение от Върховния административен съд , с което се освобождава кораба БАДР, още преди да бъде публикувано.

На 3 юли Пламен Узунов беше на разпит в Националното следствие, като разследващите са искали  доброволно да предостави паролите за отключването на два от иззетите от него телефонни апарати. Причината, според прокуратурата, експертите са установили, че когато Узунов е предал телефоните си е предоставил неверни пароли. От държавното обвинение даже съобщиха, че дори има съмнения, че единият апарат е бил умишлено повреден, за да няма достъп до паметта му.

По-рано днес бе задържан и бизнесменът Пламен Бобоков, който е в ареста за 24 часа. Вероятно ще му бъде повдигнато обвинение по разследването за търговия с влияние заради чат кореспонденцията му с Пламен Узунов. Разговорите помежду им бяха намерени в телефона на Бобоков, който бе на свобода срещу рекордно висока гаранция от 1 млн. лева.

Новините от днес и със задна дата