петък, 10 юли 2020 г.

Държавният съвет на Турция окончателно реши "Света София" да е джамия

Държавният съвет на Турция отмени решение на Министерския съвет от 24 ноември 1934 г. за превръщане на "Света София" от джамия в музей, съобщи Анадолската агенция.

Магистратите постановиха, че решението е незаконно и по този начин проправят пътя за превръщането на сградата отново в джамия въпреки редица международни предупреждения срещу тези планове.

Десето отделение на висшия административен съд на Турция заседава на 2 юли по иска. Тогава бе обявено, че решението на магистратите трябва да бъде огласено в срок до 15 дни. Днес, на осмия ден след заседанието, документът на Държавния съвет бе огласен.

Храмът "Света София" в Истанбул е построен през шести век като християнска църква. През 1453 г. след превземането на града от османските турци е превърнат в джамия, а от 1934 г. е обявен за музей и е прекратена религиозната му употреба. През 1985 г. храмът е признат за обект от световното културно наследство от ЮНЕСКО.

Предложението за възстановяване на статута на джамия бе на държавния глава Реджеп Тайип Ердоган.

"Света София" е смятана за един от символите на православието и на Византия и намеренията за обратното ѝ превръщане в джамия са чувствителна тема, особено в Гърция.

Новините от днес и със задна дата