четвъртък, 9 юли 2020 г.

Според Иван Гешев, прокуратурата не се притеснявала да разследва Пеевски и Доган / видео

Свободна Европа: Защо Гешев сложи каскета и какво символизира той ...
Главният прокурор Иван Гешев посети мястото, където бяха открити незаконно депонирани отпадъци край Червен бряг. По думите му, намерените над 120 тона отпадъци представляват оловен сепаратор - вещество, което остава след обработката на акумулаторни батерии и не може да се преработи, а трябва да се съхранява при специални условия.

Това е много скъпо, каза Гешев и допълни, че правилното съхранение изисква милиони, поради което е заровено и на други две места край Плевен и край Кремиковци, София. 

Главният прокурор заяви, че има леки нива на радиоактивност, но тепърва ще се правят експертизи.

Прокуратурата изяснява фирмите и всички отговорни институции, свързани с тези незаконни сметища, каза още главният прокурор.

По думите му вече е установено откъде идват опасните отпадъци. Те са на една фирма, свързана с разследваните за незаконен внос и износ боклуци - братята Пламен и Атанас Бобкови. Той добави, че са намерени товарителници.

"Тровят нашите деца, за да спестят няколко милиона евро, това е престъпление срещу бъдещето на България. Ако това го правят белите бизнесмени, представям си какво ще правят черните. Всички тук работят в специални облекла, защото въздухът е рисков", коментира главният прокурор и добави, че наблизо има река и е имало възможност за екокататсрофа.

На въпрос дали това не е пиар акция, защото нерегламентираното сметище беше открито в края на май, а все още не е разчистено - Гешев отговори, че това са възможностите на държавното обвинение.

Относно скандала с Христо Иванов край парк "Росенец", Гешев заяви: "Той върви по пътя на г-н Сидеров. Предстоят избори, човекът така е преценил, че ще си развие политическата платформа - с една гумена лодка ще щурмува нещо, което си мисли, че Зимният дворец, ама не е и той не е с униформа на съветската армия, с която, може би, е била баба му, когато е дошла в България", коментира главният прокурор.

В отговор на журналистически въпрос по отношение статута на имотите в "Росенец" главният прокурор призова прокуратурата да не бъде въвличана в политически игри:

"Принципно ще ви отговоря, че прокуратурата не се притеснява да разследва Доган, Пеевски. По същия начин, по който днес извършваме действия по претърсване и изземване в Администрацията на президента, по същия начин извършихме действия и в Министерството на околната среда и водите и в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Имаме еднакви стандарти и не ги прилагаме в зависимост от това дали става въпрос за министър-председател, за Доган, за Пеевски".

Новините от днес и със задна дата