НСО е изпратило ново писмо до институциите, с което иска да се отмени забраната за достъпа до летните сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парк "Росенец". Това обяви в предаването Лице в лице по bTV министърът на транспорта Росен Желязков.

"Последното писмо на ген. Красимир Станчев, като началник на службата, е да се оттегли искането само от преди часове за забрана за достъп по вода", уточни Желязков.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов обяви, че НСО е изпратила писма до Морската администрация и до МВР с искане да се ограничи достъпа по вода и суша до района на парк "Росенец". Преди дни до недостъпния по суша хотелски комплекс (свързван с Ахмед Доган - б.р.) с лодка стигнаха активисти на "Да, България", които влязоха в сблъсък с гардове от НСО. За утре е насрочена нова акция в района. Борисов заяви, че с писмото НСО е създало условия за провокация: "Целта е всички служби на правителството да я изпълняват тази заповед и излиза, че правителството брани имот на Ахмед Доган".

Росен Желязков поясни, че първото искане за забрана за достъп е постъпило в 17.30 часа вчера. "В него се иска да се определи тази зона, днес - да се отмени тази зона", анализира министърът.

"След това ген. Станчев подава оставка с мотив, че не иска да участва в политически сценарий", обясни министърът на транспорта.

По думите му, това е "пиеса в две действия".

Той е смаян, че за първи път НСО прави подобно искане и за първи път НСО си оттегля такова искане.

Във всичко това "прозира желанието да се нагнети напрежение", според Росен Желязков.

"Помните 2013 г. ДАНС with me, утре ще има "Мореплавай с мен". Това е може би протест, провокация, може би пиар. А вчера президентът се опита да обедини тази маса от разнородни политически платформи", обясни още той.

Росен Желязков е категоричен, че България се лута в парк Росенец, а във важни политически моменти, както на национално, така и на външно ниво, най-важна е стабилността.