сряда, 8 юли 2020 г.

Румен Радев: Охранителите от инцидента на брега край Росенец са от НСО, в ход е проверка

Президентът Румен Радев съобщи, че охранителите, които влязоха в словесен и физически сблъсък с бившия правосъден министър Христо Иванов на брега в парк "Росенец", са служители на НСО. В извънредно обръщение от "Дондуков" 2 държавният глава уточни, че е провел лична среща с шефа на службата генерал Красимир Станчев и в момента тече служебна проверка по случая.
Днес имах разговор с началника на НСО. Охранителите са служители на НСО. Относно правомерността на техните действия е в ход служебна проверка. Отдавна заявих, че г-н Пеевски и г-н Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това зависи от изпълнителната власт в лицето на г-н Борисов", заяви Румен Радев.

Повод за изявлението му стана акцията на Христо Иванов. Във вторник съпредседателят на "Демократична България" пристигна по вода на брега в непосредствена близост до лятната резиденция на Ахмед Доган. На място го очакваха охранители, които се опитаха да го изблъскат с аргумента, че теренът е частен. Христо Иванов отказа да отстъпи и настоя, че земята е публична държавна собственост и следва всеки да има достъп до нея. Напрежението ескалира дотам, че се наложи намеса на полицията. Пред камерите Христо Иванов и придружаващите го активисти обявиха, че гардовете не се легитимират, за да не се разбере, че работят в НСО и обяви, че отговорност носи и президентът Румен Радев, на чието подчинение по закон е службата.

По този повод държавният глава днес подчерта, че решението за охраняваните лица се взима от комисия, съставена от председателя на ДАНС, началника на МВР и този на НСО.

"Подопечните на премиера - ДАНС и МВР, определят дали към някое лице има заплаха, а НС0 назначава охраната", посочи Румен Радев и припомни, че при предишното събиране на комисията, представителите на изпълнителната власт са решили, че има необходимост от охрана на депутата ДПС Делян Пеевски и почетния председател на партията Ахмед Доган.

"Днес настоях генерал Красимир Станчев да свика отново тази комисия и да преразгледат необходимостта от охрана. Очаквам и комисията в Народното събрание да изпълнява функциите си по контрол. Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк "Росенец" и при отклонение от законите да извършат необходимото", добави държавният глава.

В заключение Румен Радев каза, че "приетият през 2015 г закон за НСО на практика отне правомощията на президента по реалното ръководство и контрол над службата", защото "допълнително охраняемите се определят от изпълнителната власт, а контролът се извършва от Народното събрание". На края държавният глава заяви, че ако ще му се търси отговорност за действията на НСО, поставя категорично изискване: "Нека ми се възстановят правомощията по закон".

Новините от днес и със задна дата