сряда, 8 юли 2020 г.

Убиецът на Милен Цветков е отказал преглед от психиатър, но поиска свобода



Софийският градски отказа да пусне от ареста 22-годишния Кристиан Николов, обвиняем за катастрофата, при която загина журналиста Милен Цветков.

Младежът, който е в ареста от Великден, сам пожела да не бъде в съдебната зала и дори се отказа от участие онлайн.

Аргументът му бе епидемиологичната обстановка във връзка с пандемията от коронавирус. В молбата си да бъде освободен, студентът се позовава на това, че вече са минали повече от два месеца от престоя му ареста.

По време на заседанието стана ясно, че Кристиан е отказал да му бъде направена психиатрично-психологическа експертиза . Наблюдаващият прокурор Иван Кучиев заяви пред магистратите, че обвиняемият 3 пъти изразявал готовност да съдейства, но всеки път възниквали някакви причини. Така например, когато за пореден път психологът и психиатрите отишли на 26 юни, Кристиан получил стомашно разтройство. Пак от думите на прокурора стана ясно, че на 22 юни той не е имал здравни проблеми.

На 24 юни младежът обяснил, че има стара травма на гръбнака отпреди 4-5 години и бил заведен на рентген. Оплакванията на Кристиан на 29 юни били от стомашни проблеми. Направена на 6 юли рентгенова снимка обаче показала, че той няма никакви заболявания.

Защитникът на 22-годишния студент Любомир Таков пък заяви, че младежът се почувствал зле на 26 юни, освен това когато се планирали действия по разследването, те не били съобразени и с неговата програма, което пък щяло да доведе до ограничаване правото на защита на клиента му. Самият Таков на няколко пъти изтъкна, че Кристиан бил готов да съдейства, поради което в края на заседанието прокурорът Иван Кучиев го призова, когато е готов, да се включи в следствените действия.

До момента са изготвени над експертизи и ДНК анализи, като една от тях е показала, че върху въздушната възглавница от лявата страна на джипа, шофиран от Кристиан Николов, както и на скоростния лост и на лявата врата има биологичен материал от него, а на дясната врата и дясната въздушна възглавница - кръв от сина на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов - Георги.

Разследващите обаче са имали проблем при взимането на биологичния материал, тъй като младежът отказал и се наложило това да стане след разпореждане от съдия.

Резултатите от техническата експертиза показват, че около 15 метра преди джипа на Кристиан да удари отзад колата на Милен Цветков, скоростта му е била около 95 км/ч, а при самия удар - около 100 км/ч при разрешени 50 км/ч в този участък. 

След като изслуша аргументите на обвинението и защитата, съдия Николай Младенов реши, че няма основание Кристиан Николов да излезе от ареста. Магистратът посочи, че са налице всички предпоставки за продължаване на неговото задържане - обоснованото предположение, че той извършва престъплението, опасност да се укрие и да извърши престъплление.

Новините от днес и със задна дата