петък, 10 юли 2020 г.

За пръв път от 86 години в храма "Света София" се прави мюсюлманската молитва Езан / видео

Църквата \"Св. София\" в Истанбул ще бъде превърната в джамия ...
За пръв път след 86 години в храма "Света София" в Истанбул днес се разнесе мюсюлманската молитва Езан, след като вече е джамия, съобщи Dir.bg.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа указ, с който музеят "Света София" официално бе обявен за джамия. Със същия указ собствеността на "Света София" се прехвърля върху Дирекцията по вероизповеданията /Диянет/, към която се числи и фондацията Фатих Султан Мехмет, чието име е указано в нотариалния акт за "Света София" като джамия от 1463 г.

Ердоган подписа указа незабавно след обявяването на решението на Държавния съвет на Турция, с което отмени правителственото решение от 1934 г. за даване на статут на музей на "Света София", под което стои подписа на Мустафа Кемал Ататюрк. Президентският указ бе прочетен и в Меджлиса.

Турският държавен глава обяви в Туитър указа за превръщането на вече бившия музей в джамия с пожеланието "Нека да е за добро".

Площадът пред "Света София" от сутринта бе изпълнен с хора. Кореспонденти на чуждестранни медии предаваха на живо решението на Държавния съвет и подписването на указа на Ердоган за официалното трансформиране на "Света София "в джамия, както и реакциите на събитието.

Водещите медии нарекоха събитието исторически акт на Турция.

В джамиите във всичките 81 окръга на страната са били изнесени масови благодарствени молитви към Ердоган за превръщането на "Света София" в джамия, информираха местни медии.

Редица чуждестранни медии обаче остро протестираха срещу решението за превръщането на "Света София" в джамия

Тази вечер в 20.30 часа се очаква Ердоган да произнесе обръщение към нацията във връзка със събитието.

Турският президент загърби критиките на редица страни и на международни институции срещу превръщането на "Света София" от музей в джамия. Той сбъдна старата мечта на консервативните ислямисти за връщането на статута на "Света София" в джамия.

Новините от днес и със задна дата