четвъртък, 9 юли 2020 г.

Ето в кой черен списък може скоро да попадне България заради К-19

Имаме вече дифузно разпространение на коронавируса у нас. Това заяви в телевизионно интервю държавният главен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.
"Тестовете на границата с Гърция са с ПСР. Това затруднява свободата на придвижване, но е суверенно право на всяка страна да определи при какви правила да влизат чужди граждани у нея", каза той.
„Следим ситуацията в Сърбия. Сложни са нещата. Предстои утре или в началото на другата седмица да въведем списъка с 14 бели страни, които не са рискови. Тогава ще уточним към какви страни какви претенции имаме“, каза той. 
"Всички страни ще ни добавят в черния си списък, не само Австрия, ако продължаваме да вървим в такива високи цифри. Затова полагаме усилия. Мерките, които сме въвели, минимално засягат икономиката. Дискотеките и клубовете ще бъдат подпомогнати някак", заяви Кунчев. "Опитваме се да не пречим на нормалния живот все пак, добави той.

„Ако сме песимисти, ситуацията през есента може да стане много неприятна. Добавяйки към този вирус още сезонни вируси и грипове, то ситуацията ще стане много лоша“, смята той. По думите му хората трябва да вземат мерки.
„Ако все пак сме оптимисти, ще кажем следното. Това е третият коронавирус, който виждаме. Другите два също вървяха тежко, но се самоограничиха и изчезнаха. Надяваме се, че и с този ще се случи същото“, каза Кунчев.
„Ще бъде много тежко за системата, ако трябва да се занимава с грип и отделно с коронавирус“, смята доцентът.

Новините от днес и със задна дата