сряда, 24 юни 2020 г.

Британски депутати се вцепениха от ужас, узнавайки резултати от аутопсии на жертви на К-19


Коронавирусът може да остави белите дробове на починали хора от това заболяване „напълно неузнаваеми“, разказали са експертите, говорейки пред членове на британския парламент. Болестта, предизвиквана от COVID-19, е причинила такива огромни щети на тези, които са прекарали повече от месец в болницата, че се е достигнало до „пълно нарушаване на архитектурата на белите дробове“, казва професор Мауро Джака от Кралския колеж в Лондон.
Професорът е изследвал материалите от аутопсиите на пациенти, починали в Италия след престой от 30-40 дни в интензивните отделения и е установил, че голямо количество от вируса се съхранява в белите дробове, както и в много необичайни клетки.
„Това, което откривате в белите дробове на хора, които са останали с болестта повече от месец преди смъртта, е нещо съвсем различно от обикновената пневмония, грип или вируса на атипичната пневмония“, казал е ученият, цитиран от The Guardian.
- Вижда се масивна тромбоза. Архитектурата на белите дробове е напълно нарушена - в някои случаи дори не можеш да различиш, че това е бил бял дроб. "
Според думите на професор Джака, материалите от аутопсиите потвърждават "уникалната патология на COVID-19". Професорът по медицина от университета в Оксфорд сър Джон Бел, член на британската правителствена работна група за ваксина срещу коронавирус, е казал, че опитите да се разбере дали хората, които са имали заболяването, ще придобият имунитет, трябва да бъдат проверени по време на втората вълна от пандемията във Великобритания. А такава вълна, според експерта, сега е доста вероятна.

"Като се има предвид, че самоизолацията и мерките вече са премахнати до голяма степен и все още имаме достатъчно разумно ниво на зараза в обществото, ще се изненадам, ако избегнем втората вълна “, казва сър Джон Бел.
„Мисля, че истинският въпрос е дали ще имаме няколко изблици и след това втората вълна, или просто ще настъпи втората вълна.
“ Според неговите думи, новият пик вероятно ще позволи на английските здравни власти да тестват имунитета на около 100 хиляди здравни работници, които са имали положителен резултат и следователно при тях могат да се появят антитела. Възможността за тяхното повторно заразяване ще помогне да се покаже как работи имунната система, но без нов пик ще бъде трудно да се определи./БЛИЦ

Новините от днес и със задна дата