четвъртък, 7 май 2020 г.

Оперираха италианец по спешност и направиха зловещо откритие за COVID-19

Оперираха италианец по спешност и направиха зловещо откритие за COVID-19 - 0
За първи път в света медици откриха наличие на коронавирус във вътрешността на перитонеалната кухина, тоест в стомаха на заразен пациент. Това се е случило по време на коремна операция, извършена в болницата в град Пиза.
Откритието поставя началото на нови сценарии за системната еволюция на болестта и за рисковете от зараза, свързани с нея. Според хирурга Масимо Киаруджи от болницата в Пиза находката в стомаха на пациента повдига три въпроса, върху които учените трябва да се задълбочат.
Първият е как вирусът е стигнал до перитонеалната кухина, вторият въпрос е какво е клиничното значение на това откритие и третият въпрос е как да бъдат подготвени здравните работници да взимат максимални предпазни мерки срещу заразата по време на извършване на коремни операции.

Идентифицирането на генома на Sars-Cov-2 в проба от перитонеалната течност от пациента е станало от екип от хирурзи, вирусолози и микробиолози от болницата в Пиза.
Пробата е била взета от пациент, опериран спешно заради протичащо в остра форма стомашно заболяване, като при болния са били наблюдавани и респираторни симптоми, причинени от заразата с коронавируса. Сега пациентът е напълно възстановен и от операцията и от COVID-19.
Явно и теорията, че стомашните сокове убиват вируса, също не отговаря на истината./БЛИЦ

Новините от днес и със задна дата