четвъртък, 7 май 2020 г.

Пациентка заразена с COVID-19: Аз не вярвах, че има такава болест - коронавирус / Видео

Кои са лекарите в "Пирогов" на първа линия в битката срещу коронавируса, показва btvnovinite.bg Вижте историите на част от медиците в най-голямата спешна болница у нас, които работят изолирани в специално COVID-отделение, където лекуват и една от завърналите се с коронавирус, със скандалния полет от Нидерландия.
Лекарите, които се грижат за болните с коронавирус, също спят в пациентска стая в болничното заведение. "Понеже коридорът е отцепен от останалото пространство, ние затова тук се движим без облекла, защото се пръска редовно и зоната е чиста. Ние не излизаме никъде, не ходим никъде, всичко ни се доставя по асансьор", обяснява д-р Анна Стоименова, лекар специализант по вътрешни болести в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов".
"Повечето пристигат при нас с рев, паника, не знаят какво се случва с тях. Страх ги е просто от неизвестното", разказва д-р Йозлем Кобакова, която също специализира вътрешни болести в "Пирогов". "Това, което им казваме като успокоение, е, че каквато и да е пневмония, независимо дали короновирусна или причинена от друг етиологичен причинител, в крайна сметка е важно да има лечение. Да спазват правилата, които им казваме", допълва д-р Анна Стоименова.

В отделението са настанени жени, които са с PSR положителни проби. Те са в средно тежко състояние, повечето са на кислород. "От Холандия се прибрахме. Прилоша ми, нямах въздух. Не знам дали се притеснявах и дали се страхувах. Защото аз не вярвах, че има такава болест - коронавирус. Системи… Лежим, ставаме и това е", разказва пациентката Величка Милкова.
"Честно да ви кажа, в началото се притеснявах наистина много. Може би ме беше малко страх, защото не знаех какво точно ме очаква, не знаех къде отивам, за колко време, къде ще живея, какво точно се очаква от мен. Но нещата с течение на времето просто се подредиха лека-полека", казва д-р Йозлем Кобакова. "Моят най-млад пациент беше на 31 години, който пристигна от друга болница в изключително тежко състояние пред интубация. Но, Слава Богу, не стигна до интубация и след време се изписа след два отрицателни теста и след контролен рентген", разказва лекарката. "Трима лекари сме. Разпределяме по един сектор за всеки един, минаваме визитация. После със сестрата, следяща визитация, уточняваме терапията. Като всеки ден изписваме оттук пациенти на собствен ход, оздравели. Това ме мотивира", казва д-р Кобакова.  Видеото гледайте - ТУК

Новините от днес и със задна дата