вторник, 5 май 2020 г.

Балтов пред Борисов: Досега не е установен пациент, напълно изчистен от вируса за месец / ВИДЕО

Балтов пред Борисов: Досега не е установен пациент, напълно ...
До сега не е установен пациент, който да е напълно изчистен от коронавируса в рамките на месец след изписването му от болницата. Това заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Той обясни, че пациентите на лечебното заведение, заразени с COVID-19, се изследват със специален скенер. Шефът на "Пирогов" показа скенерите на премиера Бойко Борисов, който посети и инспектира отделенията.

Проф. Балтов обясни, че пациентите на лечебното заведение, заразени с COVID-19, се изследват със специален скенер. След изписването им, в рамките на един месец, се извършва контролно изследване със скенер, но досега не е установен пациент, който да е напълно изчистен от вируса.

Предстоят анализи доколко трайни са пораженията върху организма.

Навсякъде се правят буферни звена, стана ясно от думите на проф. Балтов. Той допълни, че скенерът дава по-добра диагноза, отколкото теста.

Борисов разговаря с представители на работещите в болницата и пое ангажимент да им бъдат осигурени импрегнирани престилки. 

Началникът на Клиниката по неврохирургия проф. Николай Габровски показа на премиера Борисов високотехнологична апаратура в клиниката.

"В момента цялата тази апаратура, събрана на едно място, ни дава високотехнологична обезпеченост", подчерта проф. Габровски.

На Борисов беше показана и мултидисциплинарна операционна зала.

 "Благодаря за всичко, което правите", каза премиера на медицинския персонал.

Проф. Балтов показа на премиера новия ядрено-магнитен резонанс и обясни, че в "Пирогов" досега не е имало такъв апарат, използван е един под наем 15 г.

"Само в първия месец 360 пациента са минали през него", каза още той.

"Хората видяха, че системите за здравеопазване във Великобритания и Холандия не са готови, затова се прибраха", добави министър-председателят.

Лекарка заговори премиера и му благодари за всичко.

"Аз ви благодаря на вас и вижте колко ви се радват хората. Сега съм казал да ви направят и летни престилки", отвърна премиерът. 

От 2300 работещи в болницата, 48 са заразени с коронавирус, като от тях 20 са се заразили от пациенти, приети по спешност, 8 - от работа в среда, други 20 са дали положителен резултат, но са били заразени извън болницата, посочи проф. Балтов. По думите му всеки ден се правят тестове на персонала в лечебното заведение.

Новините от днес и със задна дата