вторник, 5 май 2020 г.

Седем огнища горят в България: Как изпускаме духа от бутилката?

                                Снимка: "Булфото"
В 7 области са големите огнища на коронавирус в България на този етап, сочи официалната статистика на Националния оперативен щаб, която се съобщава всекидневно на редовните брифинги.

По техни данни най-много случаи има в София - 750 души, на второ място е Плевен - със 165 случая, а на трето е град Видин - със 156.

Данните на Щаба за заболяваемостта обаче са на база тестове. А къде се правят - това е информация, която засега не се оповестява публично. Вероятно е, ако се направят тестове на други места, заболяваемостта да скочи рязко и при тях.

Видимо огнищата на коронавирус у нас се формират след взрив на заразата на места, където живеят или работят повече хора.

На първо място най-много заразени има в болниците - такъв пример са "Пирогов", "Св. Иван Рилски", УМБАЛ Видин, сливенската болница "Иван Селимински", както и в Спешна помощ. Така броят на заразените медици до днес е 177 души, като голяма част от тях са под карантина и все още или не са изследвани или нямат положителни тестове.

Второто по големина огнище, както и в другите европейски страни, са Домовете за възрастни, както и тези за деца, с разликата, че във вторите рискът за смъртност не е толкова голям, тъй като доказано децата изкарват COVID-19 безсимптомно или леко.

Заразата в домовете се предава от първото огнище - лекарите, тъй като възрастните се обслужват от медицински персонал - лекари, медицински сестри и санитарки, за които това е втора подпомагаща работа.

Държавата подцени ситуацията с Дома за възрастни хора във видинското село Гара Орешец, тъй като логично, че след като първо, по данни на щаба, скочи броят на заразени медици във видинската болница, а от там пламна и Домът. На този етап има четирима починали, а освен тях - доказано заразени са още 20 души. От там заразата се пренесе в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания във Видин, където последно бе съобщено за 12 заразени деца.

Оказва се, че коронавирусът гравитира от болницата във Видин и в другите домове в областта, тъй като само за два дни, освен Домът в Гара Орешец, пламна и Домът в Кула - вчера обявиха 17 заразени, обитатели и персонал. От днес коронавирусът се разпространява в останалите градове на Северозападна България, по абсолютно същата логика. Когато УМБАЛ Видин отбеляза 10% заразен медицински персонал, пренасочиха пациентите във Враца и Лом. Днес вече бе съобщено за две жени от персонала на Дома за стари хора в ломското село Добри дол, които са с положителни проби, а от вчера статистиката на Щаба вкара в увеличаващата се заболяваемост и област Враца, където бяха пренасочени за лечение възрастните от Дома в Гара Орешец.

На трето място огнище на коронавирус са ромските махали и квартали. Причината, че там преди всичко на малка площ живеят много хора, и то със занижена хигиена.

Така например, в София броят на заразените започна да се повишава около 7-8 април, като на 11 април със заповед на здравния министър Кирил Ананиев на двата столични ромски квартала "Факултета" и "Филиповци" бяха поставени КПП-та. А шефът на РЗИ - София Данчо Пенчев призна, че са констатирани 12 семейни огнища там. В софийските болници имаше над 30 хоспитализирани с коронавирус, а 6 бяха починалите в Пирогов и ВМА от ромските махали, които влязоха в статистиките на Щаба. След цялостно изследване и овладяване на заразата КПП-тата бяха махнати, но в болниците в София в момента масово се лекуват заболели именно от там.

Днес бе обявен за огнище ромският квартал в Ямбол, където спешно бе поставено КПП и бяха установени 11 заразени, започват масови тестове.

Същата е и ситуацията в Сливен, където първите случаи на заразени бяха обявени именно в ромския квартал. След това пламна и болницата, която в момента не приема пациенти със симптоми, тъй като най-малко 10 души от персонала са заразени. За ситуацията имаше сигнал от лекар седмица по-рано, че там заразата се разраства, но не са правени тестове.

Освен болниците, ромските махали и домовете в страната, огнища на коронавирус се оказват и големи предприятия и фабрики, където работят по няколкостотин души. Затова управителите на тези места бързо се задействаха да направят масово тестване на работниците, за да овладеят заразата, такъв пример е ТЕЦ Бобов дол. Държавната фабрика за шивачки в Плевен обаче беше изпусната, и в момента градът е на второ място по заболяваемост от коронавирус, има и два смъртни случая.

На четвърто място коронавирусът се внася от чужбина по малки села в различни части на страната от завръщащи се, дори вече болни българи, които търсят услугите на здравната ни система. Така, например, бе затворено Паничерево, Брестовица, а сега се очаква да има бум на заболяваемост в хасковските села, за които през последните дни бе съобщено за над 30 завърнали се от чужбина, някои постъпиха направо в болници, а според статистиката на Националния оперативен щаб град Хасково днес се изстреля с 4 нови случая само за ден.

Практиката в другите страни в борбата с коронавируса показва, че работата на здравните власти е да се следят огнищата, за да може да се спре заразата. И именно в тях да се правят масови тестове, за да се овладее разпространението./dnes.dir.bg

Новините от днес и със задна дата