вторник, 5 май 2020 г.

Без Вапцаров, Димитър Талев, Димитър Димов, обявиха датите за матурите след 7-ми клас

Няма да се удължава учебното време за нито един от класовете. Учебната година трябва да приключи неприсъствено - в електронна среда, а учениците да се върнат за най-важните изпити - след 7-и клас и държавните зрелостни изпити, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

Министърът на образованието и науката дава брифинг в Министерски съвет по повод приключването на учебната година и провеждането на изпитите.

1 и 3 юни са датите на държавните зрелостни изпити. На 2 и 4 юни ще са изпитите по желание за зрелостниците. Националното външно оценяване след VII клас ще е на 15 юни по български език и литература и на 17 юни - по математика. 

Матурите и националното външно оценяване ще се проведат в по-големи зали, с по-малко квестори. Няма да има струпване на ученици, учители и родители, поясни още Вълчев. Изпитите ще започнат в 9.00 часа, а не както в предишните години от 8.00 часа, каза Вълчев.

Той съобщи, че в държавния зрелостен изпит по български език и литература няма да се включват въпроси от лириката на Никола Вапцаров, от романа "Железният светилник" на Димитър Талев, както и от романа "Тютюн" на Димитър Димов. Изпитът по История и цивилизация пък няма да включва теми от Втората световна война, а от изпита по Физика и астрономия ще отпадне всичко след елементарни частици. От изпита по География и икономика отпадат темите за Северните региони.

В теста по български след VII клас няма да се включват въпроси, свързани със сложното съставно изречение и сложното смесено изречение. По литература отпадат "Бай Ганьо пътува" на Алеко Константинов, "Заточеници" на Пейо Яворов, "По жицата" на Йордан Йовков.

Дипломите на учениците от 12-и клас ще са им предоставени на 26 юни.

На 2 април министър Вълчев съобщи, че е възможно държавните зрелостни изпити за дванадесетокласниците да се състоят на 30 май и 1 юни вместо на 20 и 22 май, както беше предвидено в графика на учебната година.

Лятото ще се проведат присъствено или частично присъствено част дейностите за тези ученици, които не са били включени в електронното обучение или са били неефективно включени. 

Единствено седмокласниците и дванайсетокласниците ще се върнат физически в училищата преди септември, за да се явят на матури и на национално външно оценяване.

Ще се проведат и изпити за придобиване на професионална квалификация в професионалните гимназии. Те ще се проведат по план - на 5 юни.

Няма да има проблем за зрелостниците, кандидатстващи във висшите училища в страната и в чужбина, увери министър Вълчев.

НВО след 4-ти и 10-ти клас няма да се провежда.

Има текст в проектозакона, който снощи беше представен, че ще се направи диагностика следващата учебна година, но е важно да уточним, че това няма да има характер на НВО, няма да бъде за всички училища и ученици, а малка извадка, няма да се пишат оценки в удостоверенията и няма да се оценяват училища и учители въз основа на тази диагностика, заяви Вълчев.

Необходима е такава диагноститка, тъй като това са първите випуски, които завършват по новите учебни програми, уточни министърът на образованието.

Една такава диагностика е възможна за нас и да "пробираме" по-различни формати на провеждането на изпити, на по-различна организация на провеждането на изпита, включително и провеждане на изпита в електронна среда, заяви той.

Вълчев каза, че рискът за детските градини е голям. Нашите проучвания, непредставителни, показват, че между 30 и 40% биха си пуснали децата, ако се отворят детските градини, но считаме, че тези мерки за момента не бива да се променят. Решението на въпроса е предмет на ежеседмичен анализ, продължи той.

Провеждането на балове не се препоръчва на този етап.

Преди изпитите на учениците ще се правят PCR тестове, заяви Вълчев.

Възможно е малко удължаване на сесиите в университетите.

Очаквайте подробности.


Новините от днес и със задна дата