неделя, 3 май 2020 г.

И лекарка в София стана жертва на вируса, смятало се, че е излекувана

Кой, кога и как може да се тества за коронавирус - България - Дневник
Още една лекарка с коронавирус е починала в България. Тя е работела в Центъра за спешна медицинска помощ в столичната Александровска болница. Била е констатирана с коронавирусна инфекция, след което е изписана с отрицателни резултати. След това е приета в изключително тежко състояние и е настъпил летален изход.

"Починалата лекарка е от първите заразени, лекувана е в Окръжна, след установени 2 отрицателни проби е изписана за домашно лечение. Вчера, когато е приета, веднага е интубирана. Не е стигнала до интензивното, загинала е в спешния център", разясни ген.-майор Венцислав Мутафчийски, който отново участва в брифинга след отсъствието си вчера.

"Обезпокоително е, че е излекувана. Днес се очаква резултатите от PCR-тест. Тествана е на място с положителна проба", каза още Мутафчийски.

Този случай поставя под съмнение придобиването на имунитет, каза още Мутафчийски.

Вчера бе съобщено за първия починал медик от коронавируса - д-р Илияна Иванова, която работеше в Инфекциозното отделение на болницата в Сливен.

23 са новите регистрирани случаи на COVID-19 у нас за последните 24 часа. От тях в болница са 10 души. Активните области към момента са 9. Общо лабораторно потвърдените случаи на COVID-19 у нас са 1611. От новите случаи 6 са в София, 8 във Видин, 3 в Сливен, в Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Стара Загора и Ямбол по един нов случай. Две деца на 10 и 11 години във Видин са се заразили с коронавирус.

Има два нови случая на заразени медици - лекар и технически секретар в "Пирогов". Излекувани са 21 души. Общо 72-ма души са починали. Новите случаи са мъж на 68 г. в Благоевград с придружаващи заболявания, 80-годишен от Видин с диабет и прекаран инфаркт, както и жена на 82 г. от Плевен със сърдечна недостатъчност.

Новините от днес и със задна дата