неделя, 3 май 2020 г.

Борисов излезе рамо до рамо с Мутафчийски и обяви: Щабът не е разформирован

                                      
Премиерът Бойко Борисов и ръководителят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски се появиха заедно на сутрешния медицински брифинг, който вчера беше обявен за отменен. Причината за извънредното решение са слуховете, че Щабът е разформирован заради противоречия с правителството.

Министър-председателят говори дълго и гневно. Той обяви, че Щабът продължава да работи, а докато съботният брифинг е бил ръководен от шефа на правителствената пресслужба Севделина Арнаудова, генерал Мутафчийски е бил в при него в кабинета в Министерски съвет до 10.30 часа.

"Щабът не е разформирован. Част от щаба всяка сутрин се явява в лицето на нейния председател, информират и задават въпроси. Забележете - всяка сутрин в 7 ч. щабът първо се среща с мен. Всяко нещо се обсъжда по стотици пъти, докато не се намери пълен консенсус. С Мутафчийски по няколко часа си опонираме как и по какъв начин да пуснем парковете, планините. Всяка вечер в 12 часа ми се дава колко са заразените и починалите, а сутрин в 7 сме тук - без събота, без неделя, без заплащане, докато някои тулупи спят до обяд, пишат постове и ми задават въпроси", заяви Борисов.

По думите му обаче хората са се преуморени и имат и друга работа - например планови операции. Той цитира и съдържанието на есемес, който преди време му е изпратен от ген. Мутафчийски: "Умолявам ви да прекратите това и да работим по някакъв друг".

Според Борисов спекулациите за напрежение между него и Мутафчийски са начин да се подрони работата и доверието в правителството и Щаба.

"Няма нищо различно от вчера, щабът работи на пълни обороти, но един от най-добрите ми приятели пише заглавие "Убиха генерала". Такава лъжа ми дойде в повече", добави премиерът.

Ген. Мутафчийски потвърди казаното от Бойко Борисов.

"Променяме начина на оповестяване, защото у много хора се насажда страх, фиксира се много вниманието на обществото. Молбата за промяната беше лично наша", уточни той.

По думите му в момента се работи по това как да живеем от тук нататък с вируса. "Да се уточни концепцията за отделните сфери, от ключово значение е как ще се отрази това на здравната система", каза още ген. Мутафчийски и добави: "Всяко отпускане на мерките трябва да е съобразено с условията".

Новините от днес и със задна дата