събота, 9 май 2020 г.

Самолетът на Ивайло Пенчев не е паднал, приземил се твърдо заради проблеми след излитането

                       Снимка: Булфото

Бизнесменът Ивайло Пенчев, който днес претърпя катастрофа с частния си самолет, е настанен в неврохирургията на "Пирогов" и остава за лечение, след като изследванията са показали, че има данни за фрактури. Той е контактен и адекватен и според директора на спешната болница проф. Асен Балтов няма опасност за живота му.

Реално машината не е паднала, а се е приземила твърдо, коментираха експерти, които смятат, че най-вероятно става дума за техническа причина.

Около 13,10 часа собственикът на "Уолтопия" е качил в самолета си и излетял от летището край софийското село Лесново. Докладвал на кулата за намаляване тягата на двигателя и край Нови Хан взел решение да се върне. Подхождайки към летището, Пенчев докладвал, че скоростта му намалява, съобщи bTV.

"Пилотът, който го е наблюдавал от земята, му е дал указания да отпусне нослето, да увеличи скоростта, защото вижда, че той зависва, че го отпуска надолу, но самолетът се срива, удря се на лявото полукрило и се провлича по пистата. Той е дошъл до пистата, но е имало вятър 2-3 възела“, обясни Христо Христов от спецзвеното за разследване на авиационни събития.

Самолетът спрял на място. Бизнесменът бил контактен и пилотът, който го направлявал, му казал да остане на място до пристигане на линейката. Едва когато лекарите пристигнали, той излязъл и бил транспортиран до „Пирогов“.

Самолетът е "Скайлидер 600“, двуместен. Цената му варира между 95 000 и 160 000 евро в зависимост от оборудването и тежи 320 килограма без пасажери. Ще бъдат изискани документите му, както и тези на бизнесмена. Той има бривет и засега всичко е изрядно, коментираха разследващите авиоинцидента.

Установено е, че самолетът не е летял последните месеци, откакто е въведено извънредното положение, тъй като и летището е било затворено.

„Не е летял повече от 3-4 месеца, може да има много причини – горивна система, маслена система“, обясни Христо Христов от спецзвеното за разследване на авиационни събития.

„Има поражения, но не би трябвало те да са причина, не бързам да дам мнение на този етап, защото тепърва предстои да се изследват всички възли, агрегати“, допълни следователят Михаил Каменов.

Ивайло Пенчев е основател и изпълнителен директор на "Уолтопия" - най-голямата компания за изкуствени катерачни стени в света. Ценител е на луксозните предмети - като ламборгинито, което държи в офиса си.

„Аз съм си я купил, за да я гледам, малко я карам. Мен ме скъсаха от проверки. Миналата година съм имал над 50 проверки", обясни той преди време.

Бизнесменът попадна във фокуса на вниманието за последно в средата на март, когато обяви, че дарява над 200 000 лева за респиратори на Александровска болница, но при условие - първо неговите служители да бъдат лекувани от COVID19. Болницата отказа дарението.

Новините от днес и със задна дата