петък, 1 май 2020 г.

Италианският премиер заговори за ново облекчение на рестрикциите

Италианският премиер Джузепе Конте отново заяви днес, че ако кривата на заразата в някои части на Италия се забави значително, може да се стигне до още по-голямо облекчение на мерките, въведени заради коронавируса, предаде ДПА и БТА.

"Сигурен съм, че като се придържаме към правилата, можем значително да забавим кривата на инфекциите в някои райони", написа Конте във Фейсбук.

"Ако това проработи, то фризьорските и козметичните салони може да отворят врати по-скоро от първоначално планираното", допълни той.

От понеделник в Италия започва поетапно подновяване на някои дейности. Около 60 милиона души ще могат да спортуват или да излизат на разходки. Поетапно ще се отварят и промишлени отрасли и бизнеси. Четири милиона души ще се върнат на работа.

Но магазините и музеите ще отворят врати едва на 18 май. Ресторантите и баровете ще останат затворени до юни, но ще могат да доставят храна за вкъщи. Това породи недоволството на милиони италианци, които работят именно в този отрасъл.

Учениците ще се върнат на училище едва през септември, което поражда още трудности за родителите, които трябва да се върнат на работа.

В Италия има над 205 000 случая на зараза, а близо 28 000 души са починали. Според експерти тези цифри може да са по-високи.

Днес Конте също така поднесе извиненията си на милионите италианци, които все още не са получили обещаната им финансова помощ, за да могат да се справят с коронакризата, предаде Ройтерс.

Правителството въведе различни схеми за подпомагане на семействата и компаниите, но седмици, след като някои от тези мерки бяха представени, средствата все още не са постъпили в банковите сметки на хората. Днес Конте призна, че има известно закъснение в изплащането на парите и че механизмите за това финансиране са се оказали сложни. Той се извини от името на правителството и увери, че ще настоява изплащането на помощите да стане възможно най-скоро.

Един от основните проблеми се появи във връзка с фонда с капитал от 3,3 милиарда евро, предназначен за хората, пуснати в отпуск от малки фирми с влизането в сила на карантината в Италия през март. Правителството прогнозира, че 2,3 милиона души могат да кандидатстват за пари от него и че до края на април ще бъдат изплатени парите им. Но в сряда Ройтерс съобщи, че до 27 април са били платени суми в брой на едва 29 000 работници.

За подпомагане на работниците в отпуск от средни и големи фирми има отделна програма. Тя касае около 7,7 милиона души, но едва 2,7 милиона от тях са получили парите си до сряда. Правителството твърди, че останалите пари са подготвени за плащане.

Според италиански представители причината за това забавяне е прекомерната бюрокрация в страната.

Новините от днес и със задна дата