неделя, 3 май 2020 г.

ВВС: На възрастните в Швеция се дава морфин, вместо грижи за спасяването на живота им

Италия изпревари Китай по брой на починалите от Ковид-19... | TRT ...
Старческите домове предлагат морфин на възрастни пациенти с COVID-19, вместо да ги приемат в болници и да ги поставят на механична вентилация, каза служител от такъв дом, като отбелязва, че подобно лечение води до болезнена смърт, съобщава турското англоезично издание Daily Sabah, което цитира ВВС.
Латифа Льофвенберг, която работи в един от многобройните старчески домове в страната, каза пред ВВС, че възрастните пациенти в старчески дом в района на Гевлеборг, страдащи от COVID-19, са оставени да умират в агония, тъй като не са им предоставени апарати за изкуствено дишане.
Льофвенберг подчерта, че пациенти в напреднала възраст с коронавирус трябва да бъдат приемани в болници, за да се избегне това. Вместо реанимационни мероприятия на възрастни пациенти се дава морфин, който затруднява допълнително дишането, добави тя.
Преди това Андерс Тегнел, главният държавен епидемиолог на Швеция, призна, че страната се е провалил в защитата на възрастните си хора, свързвайки високата си смъртност с големия брой жертви в старчески домове.
Той също така каза, че те не биха могли да предвидят толкова бързо разпространение на COVID-19 в старческите домове. Шведският премиер Стефан Льофвен също каза, че през първите дни от коронавирусната епидемия: „Ще имаме значително повече смъртни случаи. Ще броим мъртвите в хиляди." В сравнение с останалата част от Скандинавия, Швеция има относително висока честота на инфекция и смъртност. До събота сутринта са регистрирани повече от 22 000 инфекции и повече от 2650 смъртни случая от COVID-19.
Съседна Финландия е потвърдила над 5000 инфекции и 220 смъртни случая.

Новините от днес и със задна дата