Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и девет външни министри на страни от Централна и Източна Европа, сред които и България, заявиха по повод 75-годишнината от края на Втората световна война, че победата на съюзниците не е донесла свобода на цяла Европа, предаде Франс прес.

В съвместно изявление по повод 75-годишнината от края на Втората световна война Помпео и колегите му от България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия почетоха жертвите и "всички войници, които са воювали за победата над нацистка Германия".

Те обаче използват повода, за да отбележат, че май 1945 г. "не е донесъл свобода на цяла Европа", тъй като Съветският съюз е наложил комунистически режими в Централна и Източна Европа.

Министрите заявяват още, че "манипулирането на историческите събития, които са довели до Втората световна война и разделението на Европа след нейния край, е достойно за съжаление усилие да се фалшифицира историята".

Неотдавна руският президент Владимир Путин и други руски високопоставени официални представители обвиниха Полша, че е допринесла за избухването на войната. Освен това Москва многократно се е опитвала да омаловажи сключения тайния пакт Молотов-Рибентроп за подялба на Европа между СССР и Германия, сключен през 1939 г. малко преди избухването на Втората световна война, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Днес се очаква много европейски страни да отбележат годишнината, макар и в условия на ограничения от пандемията от коронавирус.