вторник, 12 май 2020 г.

Лондон ще плаща заплати на работниците в принудителен отпуск още 4 месеца

Схемата, която Обединеното кралство прилага за изплащане на заплати на работниците в отпуск заради коронавируса, ще бъде удължена до октомври, заяви финансовият министър Риши Сунак, цитиран от Би Би Си (BBC). Правителството подкрепя работниците и компаниите, които страдат от ограниченията, и ще продължи да го прави, за да излязат от тях, добави той.

Сунак потвърди, че служителите ще продължават да получават 80% от месечните си заплати до 2500 британски лири. Но и отбеляза, че правителството ще поиска от компаниите да започнат да споделят цената по прилагането на схемата от август.

Министърът отхвърли предложенията, че някои хора могат да се "пристрастят" към помощта, ако тя бъде продължена.

Около 7,5 милиона работници вече са обхванати от мярката, миналата седмица бяха 6,3 милиона.

Сунак заяви пред Камарата на общините, че от август схемата ще обхване всички сектори и региони на страната, но с по-голяма гъвкавост в подкрепа за прехода обратно към работа.

Работодателите, които понастоящем използват мярката, биха могли да върнат обратно на работа на непълно работно време служителите, обхванати от схемата.

Британският премиер Борис Джонсън обяви вчера детайли от плана си за смекчаване на ограниченията, предизвикани от пандемията, етап по етап. Същевременно той предупреди, че няма да се поколебае да се върне назад, ако е необходимо.

На пресконференция, след като представи плана си, премиерът апелира към всеки за отговорност пред всеки друг, което означава "да си останеш у дома колкото е възможно повече... и да бъдеш нащрек".


Новините от днес и със задна дата