вторник, 5 май 2020 г.

Списание „Море” стана на 40 години


Първият брой на Алманах "Море" излиза на 24 май 1980 година. Скоро той се превръща в лице на бургаската литература и придобива национално значение. Главни редактори на алманаха са последователно поетите Недялко Йорданов и Христо Фотев.

От 1992 г. по решение на тогавашното общинско ръководство изданието се преформатира в "маринистично списание", с назначен нов редакционен екип. В този си вид регионалното издание просъществува до 2008 г.

От 2009 г. настоящият редакционен екип (Иван Сухиванов, Росен Друмев и Георги Ингилизов) печелят общинския конкурс за нова концепция  на изданието. Редакторите възстановяват литературната форма на общинското издание и скоро то придобива престижа на едно от най-добрите издания за литература в страната.

В момента списание "Море" дава трибуна и се радва на сътрудничеството на най-талантливите български писатели, поети и критици.

"Море" е едно от малкото български списания, което не е спирало да се издава през годините.

Най-новият брой на списанието, което излезе през месец април, можете да прочетете тук: https://www.burgas.bg/uploads/32bd7c8d4222e6d54b21410596760e7f.pdf

Новините от днес и със задна дата