вторник, 19 май 2020 г.

Хазната на минус с 3,5 млрд. лв., от 1 юни клиенти и в закритите части на заведенията

В средата на юни ще знаем дали ще можем да "изплуваме" от кризата заради коронавируса сами, или ще трябва да си помогнем и с кредит. Това заяви на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов след участието си във видеоконферентната среща на премиерите на Гърция и на Румъния и президента на Сърбия, на която бе обсъдена темата за облекчаване на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в пандемията от COVID-19.

Загубите за българската икономика са в липсата на приходи. Към 3,5 млрд. лева, мисля, че са към момента, но по последни данни на митници, на приходните агенции, в средата на юни горе-долу ще знаем дали ще можем да изплуваме сами, или ще трябва да си помогнем и с кредит, каза Борисов.

Той съобщи още, че се очаква от 1 юни ресторантите в закритата им част да започнат да работят.

Мисля, че след като говорим за туризъм в този период, трябва да отворим и ресторантите на закрито, допълни той.

Премиерът съобщи, че ще има среща с протестиращите превозвачи. С всички се срещаме и тези мерки - което всеки ден правим, то е свързано и с тях, защото в един момент какво се получава - всички системи трябва да бъдат захранвани със стотици милиони и милиарди, каза Борисов.

В отговор на твърдения, че парите ще дойдат от ЕС, Борисов изтъкна, че те не идват от Общността, като напомни, че страната ни има "огромни вноски", ЕС все още няма приет бюджет и ако се тегли заем от ЕС, всяка една от страните - членки, трябва реципрочно да издаде банкова гаранция, която за България е над 100 млн. евро. Това трябва да мине през парламента, да го одобрят, и тогава да се включим и ние в тези проекти, допълни премиерът.

Той напомни, че европейската препоръка е да ползваме ресурс от програмите за следващия програмен период, както и от "Зелената сделка", за да си оправим централите.

Ние сме доволни от това, което ЕС казва, но все пак ги чакаме, нещо по-простичко, другото е малко игра на думи, игра на хартия. Да, много ни се развързаха ръцете, но все пак става въпрос за нашите пари по програмите, а не за допълнителни пари, каза премиерът.

Борисов напомни, че все още чакаме един милион тестове за коронавируса, като изтъкна, че въпреки недостига, броят на тестваните в България отговаря на средноевропейските равнища.

Новините от днес и със задна дата