неделя, 10 май 2020 г.

Учени: В много страни няма да може да се живее още към 2050 г.

Учени: В много страни няма да може да се живее още към 2050 г. - 0
Учените казаха, че до 2050 г. температурата в горещите страни ще бъде толкова висока, че престоят в тези райони ще бъде опасен за живота. Особено изложени на риск от сблъсък с непоносима топлина са бедните, които не могат да си позволят закупуването на климатици.
Това се съобщава в проучване, публикувано в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences. Международен екип от учени отбеляза, че в резултат на въздействието на топлинни вълни около 1/3 от жителите на света могат да бъдат засегнати.
Отбелязва се, че причината за глобалното затопляне, което може да доведе до подобен изход, е непрекъснатото отделяне на големи количества въглероден диоксид в атмосферата. Изследователите обясниха, че за хората има оптимален диапазон от средногодишни температури за живота - той е на нивото от 11-15 градуса по Целзий.

Отбелязва се, че технологичното развитие позволи с течение на времето да разшири местообитанието и да се надхвърли температурната ниша, но през следващия половин век географското положение на тази ниша ще се промени най-силно от повече от 6 хиляди.
Най-лошият сценарий, предвиден от учените, предполага, че средните годишни температури над 29 градуса по Целзий, в момента са характерни за по-малко от 1% от повърхността на планетата, като пустинята Сахара заема по-голямата част от тази област.

Новините от днес и със задна дата