понеделник, 4 май 2020 г.

СЗО със сензационно заключение за повторното заразяване с К-19 на вече оздравели пациенти

Излекувани пациенти от COVID-19, които дават положителни проби, не са повторно заразени. Това заявиха експерти от Световната здравна организация. За подобни случаи алармира Южна Корея, която премина пика на пандемията в края на февруари. Около 300 пациенти в Южна Корея са дали положителни проби за COVID-19 няколко седмици, след като са оздравели.
Мария ван Керкхове, технически експерт, СЗО: Някои пациенти, които са дали отрицателни проби, след седмица, две или повече са с положителен резултат. Това, което се случва, е, че докато дробовете се възстановяват, в тях остават мъртви клетки.
При изследване с PCR, именно те дават положителен резултат. Това не е инфекция, не е повторно заразяване, не е повторно активиране, всъщност това е част от лечебния процес. Още през февруари Китай съобщи за първи случай на излекуван пациент, дал по-късно положителна проба. Подобни случаи са регистрирани и в Япония.
Мария ван Керхове: Могат ли хората да се заразят повторно? Това, което знаем досега, е, че когато някой се зарази с COVID-19, създава антитела и те изграждат имунитет една, две или три седмици след инфекцията. Но сега се опитваме да разберем дали тази реакция означава, че те разполагат с имунитет, дали имат силна защита срещу заразата и ако е така, колко дълго трае имунната защита.
Отговорът скоро може да бъде открит във Во - малкото италианско селище, което се превърна в своеобразна световна лаборатория за проучване на развитието на вируса и изграждането на имунната защита. Във Во беше регистриран първия смъртен случай на Апенините.

След смъртта на 89-годишния мъж, 3-хилядният град беше поставен под карантина и на всички жители бяха направени тестове. Тогава 89 души дадоха положителни проби. Последва пълна "самоизолация" на населението. След 9 дни тестовете бяха повторени. Сега населението на Во е тествано за трети път.
Стефано Мерилиано, председател в Универиситета по медицина, Падуа: Ще имаме почти перфектна картина за развитието на вируса. Ще разберем кой, как и защо е развил антитела. Ще имаме и генетично проучване за имунната система. Трето тестване на населението във Во приключва утре.

Новините от днес и със задна дата