събота, 9 май 2020 г.

Великобритания ще поставя под 14-дневна карантина пристигащите на нейна територия

Британското правителство е уведомило авиокомпаниите, че ще въведе 14-дневна карантина за повечето пътници, пристигащи от чужбина, за да не се допусне втори пик на коронавирусната пандемия. Това съобщи днес асоциация на британски авиокомпании, цитирана от Ройтерс и БТА.
"Ерлайнс ЮК", която представлява "Бритиш еъруейз", "Изиджет" и други британски авиолинии, заяви, че трябва да има разумен план за отказ от тази мярката и всяка седмица да се прави оценка на необходимостта й. Според летищните оператори тя може да има изключително негативен ефект върху авиосектора и икономиката в по-широк план.

За намерението за въвеждане на такава карантина пръв съобщи в. "Таймс", според който утре премиерът Борис Джонсън ще обяви, че пристигащите от чужбина на летищата и пристанищата, включително британците, ще трябва да се самоизолират за две седмици. Предполага се, че това изискване ще влезе в сила от началото на юни. Пристигащите ще трябва да посочват адрес, на който ще се самоизолират.

"Тези мерки ще помогнат да предпазим британската общественост и да намалим предаването на вируса, имайки предвид, че навлизаме в следващия етап на реакция" на епидемията, каза пред "Таймс" правителствен източник.

От кабинета на Джонсън и британското вътрешно министерство отказаха коментар.

По данни на "Таймс" изключение от карантината ще се прави за пристигащите от Ирландия, островите в Ламанша и о-в Ман, както и за шофьорите на камиони, превозващи жизненоважни стоки.

Вчера жертвите в страната се увеличиха до над 31 000, с което тя оглави черната класация в Европа.

Преди полет ще се мери температурата на пътниците на "Ер Франс"

Служителите на авиокомпания "Ер Франс" пък ще мерят температурата на пътниците преди полет. Това се казва в съобщение, публикувано днес на сайта на авиопревозвача.

"От 11 май 2020 г. за гарантиране на санитарната безопасност "Ер Франс" постепенно ще въведе за пътниците на своите полети система за проверка на температурата преди излитане", се посочва в съобщението. Подчертава се, че измерването ще става с безконтактни инфрачервени термометри.

"За да бъде разрешено на даден пътник да се качи на полета, температурата му трябва да бъде до 38 градуса. На клиенти с по-висока от тази температура може да бъде отказано да летят и в такъв случай резервацията им ще бъде прехвърляна за по-късна дата, без да се заплаща за това", обяснява авиокомпанията. Тя припомня, че от 11 май всички пътници и екипажи трябва да носят маски по време на полет. Това изискване важи и за персонала, контактуващ с пасажерите.

Освен това във вътрешните полети и на кратките полети в Европа няма да се раздават храни и напитки. При полетите на дълги разстояния услугите, предоставяни на борда, ще бъдат ограничени - предпочитание ще се отдава на опакованите продукти, подчертава "Ер Франс". Ще се прави и допълнителна дезинфекция на салона.

Носенето на маска на гарите във Франция ще стане задължително от понеделник, съобщи междувременно  представителка на Националната железопътна компания (SNFC), цитирана от ТАСС.

Марлен Долвек призова пътниците да отиват на гарите с маска на лицето и с дезинфекциращ гел в джоба и подчерта, че това предписание има "задължителен характер". Долвек предупреди, че служители на железопътната компания и полицията ще проверяват на място дали се спазва мярката.

В понеделник Франция ще започне да разхлабва постепенно ограничителните мерки, въведени на 17 март заради епидемията от новия коронавирус.

От 11 май Франция започва постепенно да излиза от режима на самоизолация, въведен на 17 март във връзка с пандемията. По последни официални данни във страната от заразяване с коронавируса са починали над 26 000 души. В болници се намират почти 23 000 пациенти. От началото на пандемията са оздравели около 56 000 души.>

Новините от днес и със задна дата