четвъртък, 7 май 2020 г.

На 11 май със 173 млн. лева стартира грантовата схема за микрофирми

Като цяло българската икономика има своите затруднения. Тя е част от европейската, където се говори за изключително тежка рецесия. Това заяви пред БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов.

По думите му, тепърва ще се види какви ще бъдат ефектите в следващите няколко дни от разхлабването на мерките и тогава ще се прави анализ. 

"Вчера излезе Европейската комисия, тя очаква спад над 7,4% за българската икономика. Тук има два момента - първо, те много точно казват, че България излезе изключително подготвена като финансова и макроикономическа стабилност. Това според ЕК ще помогне за по-бързото излизане", каза той.

Караниколов заяви, че първоначално раздвижване на европейската икономика се очаква след първите 6 месеца на годината, а в последните три месеца се очаква да има завъртане на икономиката, но реално икономически растеж ще има през 2021 година.

"Имаме средносрочни и дългосрочни мерки за справяне с кризата. Дългосрочните са да върнем българската икономика там, където беше преди няколко месеца - икономически ръст, ръст на заплатите в двуцифрен размер последните три години, основната цел е да постигнем тези параметри, с които влязохме в кризата. За фирмите освен кредитите има и други концепции, това са т.н. грантове - безвъзмездните европейски средства, обясни Караниколов.

Той обяви, че на 11 май трябва да стартираме 173 милиона лв. от оперативната програма, която е само за микропредприятия с по-широк кръг на услуги. В момента в Министерството на икономиката и с екипа на Томислав Дончев и Владислав Горанов се разработва следваща процедура, която ще бъде за по-големи предприятия с над 100 милиона бюджет. "Скоро ще го обявим, там безвъзмездната помощ е и много по-голяма", каза министърът на икономиката.

Разработват се и продукти в оперативната рограма да се подпомогнат и фирмите, които в момента работят и искат да назначават хора, за да станат по-иновативни, по-дигитални и по-конкурентноспособни на техните клиенти.

Като сектор в момента в туризма хотелиерството има изключително тежки проблеми. Има проблем и при малки и средни магазинчета, които не работеха и спазваха указанията на Националния оперативен щаб.

Караниколов заяви, че предложенията на бизнеса трябва да се разгледат и с Министерството на финансите.

"Ние ще разгледаме всички техни предложения. Утре някой друг сектор може да поиска същото. Не можеш да обясниш защо за едните го правиш, за другите - не. Но ние трябва да видим и дали хората са готови да се върнат по ресторанти и заведения, трябва да работим и чисто психологически, защото ако го направим всичко това, но хората не се върнат по заведенията, какво ще стане? А те няма да се върнат, докато не се завърти икономиката и те не започнат да взимат заплати и не са спокойни, че там е създадена необходимата среда", добави Караниколов.

Министърът коментира и мярката 60:40: "Може би не е най-добрият резултат 142 000 работни места, но много хора отричаха тази мярка, а тя ще даде ефект за около 150 000 човека до момента". Над 2000 компании вече са получили първата част от помощта - това са около 40 000 работници".

Голям стратегически инвеститор се очаква след вдигането на извънредното положение, той е към автомобилостроенето, но не прави точно автомобили, намекна Караниколов. Това е компания, която отдавна следи България, работи се от около година и половина.

Новините от днес и със задна дата