понеделник, 18 май 2020 г.

Чужденец, глобен с 10 бона у нас, към CNN: Пишете за българското чудо с К-19

В периода на извънредното положение министърът на здравеопазването издаде над 200 заповеди, свързани с мерки за социална дистанция. И редица граждани попаднаха под ударите на солени глоби и санкции за нарушения на карантината. Сред тях се оказа и ливанецът Рами Елиас Кремести, който е санкциониран с глоба от 10 000 лева за нарушение на 14-дневната карантина. Ливанецът живее в Хай Уикъмб, близо до Лондон, и работи в английска фирма, която проектира, изгражда, пуска в експлоатация и поддържа пречиствателни станции за битови води. Той разказа своя случай, цитиран от „Марица“. „На 18 април пристигнах в София с директен полет от „Хийтроу". Движех се, спазвайки мерките за безопасност – задължително с маска.
Самолетът ни беше пълен с пътници, пристигайки на летището ни измериха температурата и подписахме декларация кой къде ще кара карантината. После всеки тръгна по пътя си. Качих се на първия влак за Пловдив и от централна гара взех такси до вкъщи. Целта на идването ми в България е да видя децата. Не съм виждал двете си дъщери от 5 месеца“.
Шест дни по-късно, на 24 април Кремести си прави PCR тест. „Тестът беше отрицателен. Тогава реших да изляза с колата си до реката – да подишам малко чист въздух. Като се прибрах вкъщи, идват двама полицаи. Питаха ме дали съм излизал, първата ми реакция беше да отвърна – не. Те обаче казват: имаме друга информация, явно някой от съседите е подал сигнал. Попитаха още имам ли кола, само аз ли я карам.
Потвърдих с „да“, но междувременно бяха свалили записи от камерите на комплекса, където живея, и 4-5 дни след като ми приключи каранитната получих призовка за дело“. Екозащитник, философ по душа и страстен фотограф Кремести от години живее в странство. Завършва магистратура по индустриална химия в Америка, където учи и работи 8 години. После се установява в Ирак, Швейцария и други европейски държави. Казва, че независимо къде се намира, съвестно спазва законите.
„В момента живея в Англия. Да, заради карантината и там хората са затворени вкъщи, но всеки ден им е позволено да излязат за храна и на разходка, понеже властите са преценили, че това е важно за тяхното физическо и психическо здраве. Върнах се в България в ситуация на пандемия и нямам пълна яснота какво точно е в сила като норма за поведение“, обясни Кремести. Признава грешките си в случая и очаква да получи разбиране, заради свои здравословни проблеми, за които уведомил при разпитите в полицията. Роден в Ливан, Рами Кремести преживява тежко войната, а тя съвпада с първите му 10 години. Живее затворен в къщи. Изолацията го предпазва от околния свят, но пък оставя страшни травми у него и сестрите му.
„Развих тревожност, която се засилва особено в стресови ситуации. Днешната карантина ме върна към миналото и обостри страховете ми“, споделя Кремести. Той е изумен и от размера на глобите в България. „10 000 лева – та това е нечовешка, фрапираща глоба. Работя в най-проспериращата европейска държава – в Англия съм специалист по третиране на водите. Заплатата ми е нормална. На Острова също има карантина, но глобите за нарушаването ѝ са между 1000 до 2000 паунда, при положение че стандартът на живот е несравнимо по-висок от тукашния. Това ме огорчава още повече – в най-бедната европейска държава се налагат едни от най-високите глоби. Разбирам строгите мерки, хората трябва да си стоят в къщи, но нека властимащите да разчитат и на съвестта на гражданите. Все пак аз съм взел мерки да защитя хората до себе си, а тази карантина е вид изкуствено наложен затвор“.
От друга страна всичко това му напомня за миналото: „Според мен, това са остатъци от старото комунистическо време, когато България беше полицейка държава. Бях на 13 години, когато ме привикаха в МВР за нещо дребно, но ме заплашваха с кучета. Беше ужасно“, спомня си Рами. Той отложил полета си до Англия със седмица.
„Впечатли ме бързината, с която мина процедурата по делото – бързо и професионално. И това се случва в български съд и полиция! Да, учуден съм – явно са добри в събирането на глоби, но така ли е когато трябва да защитят интересите на хората? Не съм сигурен. Развивам еко селище в село Трънково до Стара Загора. Там съм купил три къщи и слагам решетки по прозорците им – вече 6-7 пъти ги разбиват и влизат с взлом. Питам къде са полицаите, когато трябва да решат този мой проблем? Всичко това много ме разочарова. Приятелка ливанка също замина от Лондон до Бейрут. И тя е поставена в карантина в Ливан, но подходът е съвсем различен. Казва, че от полицията й се обаждат да я питат дали е добре, има ли нужда от нещо. А не като тук – ти си нарушител и глоба“!

Ливанецът към CNN: Пишете за българското чудо с COVID-19 Ливанецът Рами Кремести винаги се е гордеел с българските си корени. Преди месец пише до журналистката Ангела Деуан от CNN по повод нейна статия за 4 държави, които се справиха, що се отнася до борбата с COVID-19. „Иска ми се да бяхте казали нещо за България, която е най-бедната държава в ЕС, но има най-ниската смъртност в Европа от COVID-19 – пише в писмото си ливанецът. - Само 39 случая от 6,9 милиона население. Това прави 0,55 смъртни случая на 100 000 души, което е истинско чудо в сравнение с Германия.
Данните са още по-ниски и от тези на Исландия. Моля, споменете в следващата си статия за българското чудо с COVID-19, което се дължи на комбинация от драконовски мерки за самоизолация, навременни тестове и добрата работа на невероятния медицински персонал. Както и на Националния щаб, ръководен от генерал д-р Мутафчийски.
Да не говорим за щедрите дарения, които са направени от заможни български бизнесмени и политици, както и от обикновени граждани”.

Новините от днес и със задна дата