вторник, 28 април 2020 г.

Смущаващи данни за коронавирус: COVID-19 атакува не само белите дробове

Тестове за коронавирус по желание - колко струват - Здраве - www ...
Неочакван инсулт при млади хора, смъртоносна тромбоза, бъбречна недостатъчност? От какво всъщност умират болните от COVID-19? "Възпалението на белите дробове е вероятно само първата крачка към катастрофата", така започва анализ на "Дойче Веле" на тема "Нови данни за коронавирус: COVID-19 атакува не само белите дробове". Инсулт, сполетял пациенти като гръм от ясно небе, бързо съсирване на кръвта и смъртоносни тромбози при хора без диагностицирани предишни заболявания?
Всяка седмица по света се публикуват стотици нови клинични доклади. Някои от тях шокират дори и най-опитните медици. Така беше и с новината за младите пациенти в САЩ, починали съвсем неочаквано от инсулт.
Преди броени дни за тези случаи информира "Вашингтон пост". Някои от тези хора дори не са знаели, че са били заразени с новия коронавирус. Става дума за американци на възраст между 30 и 40 години, при които приживе не са били диагностицирани предишни заболявания. "Вашингтон пост" разказва за един от случаите на неврохирурга Томас Оксли от болница в Ню Йорк. Той е изследвал мозъка на починал пациент и с фина игла се опитал да отстрани един съсирек. В този момент забелязал как около него кръвта също започнала да се съсирва. Спомня си, че в този момент изрекъл "луда работа". Кръвни съсиреци и бъбречна недостатъчност Множат се сигналите, че при пациенти с тежки симптоми на COVID-19 често се стига до бързо съсирване на кръвта и смъртоносни тромбози.
Когато в края на 2019 в Китай избухна епидемията от коронавирус, бе обявено, че става дума за инфекциозно белодробно заболяване. Само че според новите информации, при онези пациенти, чийто организъм е по-чувствителен, възпалението на белите дробове е вероятно само първата крачка към катастрофата, пише германският "ФАЦ". И списание "Шпигел" пише, че все повече лекари установяват, че новият коронавирус атакува далеч не само белите дробове, а също сърцето и кръвоносните съдове, както и мозъка и нервната система. При тежко протичане на болестта атакувани биват и бъбреците, посочва списанието. "Шпигел" цитира президента на Германския съюз по нефрология Ян-Кристоф Гале: "При почти всички пациенти с COVID-19, които се налага да бъдат обдишвани в интензивно отделение, се стига до остра бъбречна недостатъчност". Но как се стига дотук? "Шпигел" обяснява, че при тежко болните от COVID-19 се стига да по-бързо сгъстяване на кръвта. Вследствие на това може да се стигне до кръвни съсиреци, които запушват кръвоносните съдове. А това може да засегне и бъбреците. Някои медици информират за малки инфаркти в бъбречната тъкан и установявят, че стигне ли се до обдишване на пациента, бъбреците също биват атакувани. Дали тези пациенти ще страдат от дълготрайно увреждане на бъбреците? Твърде рано е да се говори за това, казва Гале.
"За хронично заболяване на бъбреците можем да говорим, ако проблемите продължат три месеца. Така че засега е много рано да се правят подобни заключения", казва специалистът. Миналата седмица швейцарски учени също обявиха, че новият коронавирус атакува и кръвоносните съдове. На този фон мнозина се питат коя е истинската причина за смъртта на много от пациентите: кръвните съсиреци или възпалението на белите дробове?
"До кръвни съсиреци се стига и при други болести, но не толкова често, както при болните от COVID-19", казва Нилс Кухер, директор на отдела по ангиология към Университетската клиника в Цюрих. Той е провел изследване заедно с медици от Милано, в което са обхванали данните за жертви на COVID-19 в Италия, които са били лекувани в интензивно отделение. При близо една трета от починалите са установени тромбози.
Подобни са и резултатите на изследване от Нидерландия, обхащащо 188 жертви, които са били лекувани в интензивни отделения - 30% от починалите са имали съсиреци на кръвта. И патологът Клаус Пюшел от Хамбург е установил изненадващо много случаи на тромбоза, както и на белодробни емболии. Белодробната емболия е най-тежкото усложнение вследствие на дълбока венозна тромбоза. При него част от тромб или цял тромб се откъсва и стига до белите дробове. Експертът Нилс Кухер от Цюрих обобщава пред ФАЦ: "Твърде много време отмина докато разберем че тромбозата и белодробните емболии играят огромна роля при COVID-19". Новите данни могат да помогнат при изготвянето на нови планове за лечение. През следващите месеци под ръководството на Кухер в Швейцария ще се проведат изследвания на медикамети за разреждане на кръвта. Целта е да се установи дали те ще помогнат на болните от новия коронавирус.

"Твърде висок дял на белодробните емболии" И германският сайт за научни изследвания scinexx.de обръща внимание на темата за смъртоносната тромбоза и белодробните емболии. Порталът цитира нидерландския лекар Фредерикус Клок, който посочва, че при една трета от пациентите, лекувани в интензивно отделение, се стига до кръвни съсиреци. "Дори и за пациенти в интензивното това е твърде висок дял", казва той. Същото споделя и специалистът от Страсбург Ян Леонард-Лорен. Той е бил част от екип, провел изследване, обхващащо 106 пациента с тежки сипмтоми. 32 от тях са имали тежки белодробни емболии. И според учени от Ухан, 71% от починалите вследствие на усложнения при COVID-19 са имали завишени стойности на кръвосъсирването. Не бива да забравяме обаче, че при повечето хора COVID-19 протича без усложнения. А мнозинството заразени дори не проявяват симптоми. Близо 80% не проявяват никакви симптоми или имат само леки оплаквания. Останалите 20% се разболяват сериозно, някои от които - тежко.

Новините от днес и със задна дата