вторник, 28 април 2020 г.

Пандемията с Covid-19 предсказана преди 41 г. от френско списание

Пандемията с Covid-19 е предсказана преди 41 години във френското списание "Пиф". Епизодът е озаглавен "Един изпуснат вирус" и описва буквално днешната ситуация с пандемията. Находката е на комикс клуба в Русе, където е изграден и първият музей на комикса в страната.

Любителите на комиксовото изкуство се натъкнали случайно на списание "Пиф" от януари 1979 г. Останали изумени, как разказът в епизода "Един изпуснат вирус" пресъздава кризата с коронавируса днес,

"В този епизод на д-р Жустис се разказва за внезапна информация, която се получава в централата на Световната здравна организация в Женева, че страшен вирус върлува из Европа. Той покосява много хора на легло", обясни Стоян Стоянов - Комитски по БНТ.

"Бива насрочена пресконференция, но човекът, който трябва да даде информация, за съжаление също е болен от този вирус и тогава се намесва д-р Жустис, който хвърля бомбата, че този вирус е разработен в лаборатория", добави Николай Маринов.

Аналогия се открива между днешното изображение на коронавируса и тогавашната представа за "изпуснатия" вирус.

"Изображението на вируса по ирония на съдбата обхваща точно Северна Италия", показва Стоянов.

В комикса хората, дори и гвардейците пред Бъкингамския дворец, са представени с маски на лицата. Оказва се, че рисуваният разказ в списание "Пиф" е пореден пример, че изкуството може да предвижда бъдещето.

Новините от днес и със задна дата