петък, 3 април 2020 г.

Шеф във ВМА разказа как лекуват болните с Covid-19 и какви са симптомите

Началникът на Катедра ,,Инфекциозни болести" във ВМА доц. д-р Георги Попов обясни какви са основните симптоми и как протича коронавируса при пациентите, за които той и екипът му се грижат.

По думите му, в клиниката са хоспитализирани 26 души, а 14 са изписани. Други 89 болни, които са с лека клинична форма, са на домашно лечение и се наблюдават от лекарите.

"От изписаните 14 души, 10 са напълно оздравели с две отрицателни проби за 24 часа. Тоест клинично здрави. Но при четирима дълго време има задържане на вирус в носоглътката, което ги прави носители и изключително опасни за околните. Тях също ги наблюдаваме. Прави впечатление продължителното наличие на вируса в горните дихателни пътища", обясни доц. Попов.

Относно пациентите, които са на домашно лечение, шефът на Катедра "Инфекциозни болести" отбеляза, че се наблюдава една семейност на заболяването.

"Засегнати са 3-4-членни семейства, както и фамилии от 7-8 души. Включително имаме и една комуна от 11 жени и едно дете, от които 7 са положителни за Covid-19. Прави впечатление, че заболяването засяга хора с добър социален статус, даже много добър. Тези, които са на домашно лечение, ги контролираме с обаждане по телефона. Лично аз се обаждам, както и психолог, който вече ми съобщава резултатите. От наблюдаването по домовете имаме четирима хоспитализирани с утежнена клинична картина", каза още инфекционистът.

При влошаване на състоянието на болния незабавно се изпраща мобилен екип, който да оцени състоянието му.

Доц. Георги Попов допълни, че при хоспитализираните болни има трима с тежка клинична форма на коронавирус.

"Оценяваме състоянието на тежките случаи ежеминутно. При нас е най-възрастната жена с COVID-19 - на 86 години, която бе наблюдавана по този начин и ние успяхме да избегнем интубацията. След активно антибиотично лечение и включване на кортикостероиди, тя вече е добре и вероятно следващата седмица ще я изпишем", каза още доц. д-р Попов.

По отношение на средно тежките форми на коронавирус инфекцията, шефът на "Инфекциозни болести" обясни, че пациентите са на възраст между 32 до 86 години. Преобладават мъжете, които са 60 процента от случаите. Инкубационният период до проява на клиничните симптоми е от два до 9 дни.

Доц. д-р Попов обясни, че основните са повишена температура, суха кашлица, болки и дразнене в гърлото, запушване на носа и хрема, главоболие, задух, болки в гърба и кръста, загуба на вкус и обоняние, диария.

"По отношение на температурата няма бурно, остро повишение за часове, както при грипа. Тя се повишава бавно и при пациентите има дълъг фибрилен период. Сухата кашлица продължава 10-14 дни. Болките в гърлото, както и запушването на носа и хремата бързо се преодоляват. При голям процент от заболелите има главоболие. То се дължи на интоксикацията от вируса и на хипертонични прояви. Близо половината пациенти съобщават за задух, който описват като непоносима тежест в гърдите. 5% от заразените изпитват болки в гърба и кръста, 3% имат загуба на обоняние и вкус и още толкова - диария. Един болен имаше обривен синдром", каза той.

Инфекционистът подчерта, че засега у нас няма наблюдения преболедувалите и възстановили се да развиват някакви усложнения, след като изхвърлят вируса.

Новините от днес и със задна дата