петък, 3 април 2020 г.

Двама шофьори са загинали във верижната катастрофа с 22 тира

                                      Снимка: БТА
Двама шофьори са загинали при верижната катастрофа на автомагистрала "Марица" - на километър 66-67, в 7.15 часа тази сутрин, съобщиха от прокуратурата. Обвинението наблюдава образуваното досъдебно производство за пътното произшествие

При управление на моторно превозно средство са били нарушени правилата за движение и, поради непредпазливост, е причинена смъртта на повече от едно лице - двама водачи на тежкотоварни камиони, с неустановена до момента самоличност, уточняват от прокуратурата.

Поради фактическа и правна сложност, разследването е било възложено на екип от четирима следователи от Окръжния следствен отдел при Окръжната прокуратура в Хасково. Установено е било, че във верижната катастрофа са участвали 22 тежкотоварни автомобила. Извършват се активни процесуално-следствени действия, като и в момента продължава огледът на местопроизшествието, се допълва в съобщението.

От МБАЛ - Хасково съобщиха, че до обяд днес на шестима участвали в катастрофата е била оказана медицинска помощ. От пострадалите няма пациенти с опасност за живота.

Верижната катастрофа стана в участъка между Симеоновград и Харманли. Шофьори разказаха, че причина за мелето е била гъста мъгла. Те пътували в колона от около 50 тира, когато първите от тях набиват спирачки и буквално по ефекта на доминото следващите се нанизват един в друг. Камионите са били част от конвой, който е пътувал от "Капитан Андреево" към вътрешността на страната ни.

"След разклона имаше много гъста мъгла. Всички намалихме. Видимостта беше 10-15 метра. Имаше спрени камиони. Аз също успях да спра", сподели  водач на тир, участвал в пътния инцидент.

В катастрофата са участвали и леки автомобили и микробуси.

Движението на коли в отсечката между пътните възли "Тополовград" и "Симеоновград" е спряно. Разчистването на пътя продължава. Ударените камиони ще бъдат изтеглени на паркинг, където ще стане претоварване.

Новините от днес и със задна дата