понеделник, 13 април 2020 г.

Трима са починали от COVID-19 в страната, 71 общо са излекуваните

Потвърдените случаи на коронавирус в България са 676, от които в болница са настанени 230 души. 36 от тях са в интензивни отделения. Няма нови заразени сред медицинския персонал. Има нови трима починали - жена в Хисаря на 68 години, мъж на 58 години в Хасково и мъж на 38 години в София, "Пирогов" без придружаващи заболявания, който е постъпил с тежка двустранна пневмония.  Починалите са общо 31 - 17 мъже и 14 жени. Средната им възраст е 64 години. Това заяви председателят на Националния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг.

Също така продължава кампанията с тестване в Банско. Излекуваните са 71 - общо 47 мъже и 24 жени, средната им възраст е 48 години.

Увеличението е с 1% спрямо вчера. За вчера броят на установените случаи е 7, от тях в болници са 6. Няма нови области. В София има 4 нови случая, от които двама в "Пирогов", един в "Токуда" и един амбулаторен, Стара Загора - двама, Пазарджик - един.

Той добави, че вече у нас разполагаме 15 000 дози лекарства за лечение на коронавирус, както и 7500 еднократни дози хролохин фосфат.

"Две фирми са направили много сериозна сделка с Обединените арабски емирства. Става въпроса за размяна на 32 тона храни с ОАЕ, срещу което сме получили 15 тона медицински консумативи. Транспортът е поет от фирмите, а държавата не е платила нищо. Тази помощ е голяма, защото става въпрос за предпазни средства - маски, ръкавици и облекла", каза още Мутафчйски.

Най-голямото струпване на болни има в София - 401 случая, 134 са в болница, 27 са интубирани. Следващият град по брой болни е Пловдив - 16, от които 4 са интубирани.

"Имаме две големи кампании в Банско и Добринище, както и в един от нашите кораби, който се завърна от учение. Направени са около 200 проби до момента. Открити са 2-ма души с антитела и ще бъдат направени и PСR тестове", каза той.

Ген. Мутафчийски отказа да коментира това, че в много църкви се причестяват с една обща лъжичка. Той заяви, че не може да каже нищо по темата.

Относно призива на Волен Сидеров всички да излязат на Великден и да отидат на църква, а да не слушат ген. Мутафчийски, шефът на Щаба разкри, че не е запознат с тези думи. 

По отношение на даването на причастие с една и съща лъжичка в църквите ген. Мутафчийски посочи, че няма да коментира какво се случва в самата църква и как се случват обредите и отново апелира да не се посещават храмовете.

За тест, за който се твърди, че е разработен от българин в САЩ ген. Мутафчийски обясни, че той не е PCR тест, а измерва температурата на издишания въздух. Това не е лабораторен тест, допълни той.

Новините от днес и със задна дата