сряда, 15 април 2020 г.

Още по-строг контрол на КПП-та за Великден, ще връщат пътуващи

Мерките на КПП-тата ще бъдат затегнати и за Великден ще пътуват само гражданите, които имат основателна причина за това. Всички останали пътуващи ще бъдат връщани. Това заяви председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски по време на брифинг в Министерски съвет.

По думите му, България има най-ниската смъртност, най-ниската заболеваемост и най-либералните мерки, но по време на празниците е необходимо да се спазват въведените мерки в страната и няма да има проблеми.

"Обсъждат се всеки ден с министъра на вътрешните работи и с главния секретар на МВР предстоящите празници. За съжаление не може да се спази традицията всеки да пътува до своите близки. Заповедта на министъра на здравеопазването ясно показва начина за напускане на населените места- само по причина работа, здравословни проблеми или доставка на храни и медикаменти. В тези дни почти няма да работят предприятия и тези уважителни причини за пътуване ги няма и на пропускателните пунктове ще бъдат връщани абсолютно всички, които нямат основателна причина за пътуване", посочи Мутафчийски.

Той бе категоричен, че спазването на правилата ще се отрази много добре на епидемиологичната обстановка, а събирането на хора би ни изиграло лоша шега.

По думите на шефа на Националния оперативен щаб, София, Смолян и Кюстендил са най-големите огнища в страната.

"Първият пациент, който беше установен в Смолян, беше пристигнал от Англия. След това най-вероятно се касае за заболяване, свързано с близкия ски курорт. Първите медици от Бургас се бяха прибрали от Пампорово. Огнището в Кюстендил е в един шивашки цел, където има 7 заразени. Целият цех е изследван, заедно с останалите контактни лица", допълни ген. Венцислав Мутафчийски.

Новините от днес и със задна дата