четвъртък, 23 април 2020 г.

Европейският туризъм се бори да спаси летния сезон. Какви са идеите?

Няма туристи в комплексите на Вила Гале (Vila Gale's) сега. Компанията призовава от сайта си - "останете си вкъщи".

Въпреки това във втората по големина хотелска верига в Португалия цари оживление - персоналът трупа дезинфектанти, ръкавици, маски, пренарежда масите, за да има най-малко метър и половина между гостите, информира Ройтерс.

Планира да отвори врати през юни, присъединявайки се към усилията на европейския туристически сектор да спаси доколкото може летния туристически сезон след разхлабването на мерките срещу коронавируса.

От Португалия до Гърция плажовете са празни. Няма посетители на Айфеловата кула и в Лувъра, фестивалите в Единбург през август са отменени, цветните полета на Нидерландия са затворени.

Ковид-19 хвърли в криза туристическия и транспортния сектор.

Международните пътувания се очаква да спаднат с 39 процента тази година според консултантската компания Туризъм икъномикс (Tourism Economics). Това се равнява на 577 милиона по-малко пътувания.

Европейският комисар за вътрешния пазар и услуги Тиери Бретон настоява за "план Маршал", чрез който да се използват средства от огромния европейски пакет за стимулиране на икономиката, за да се предотврати фалитът на хотелите, ресторантите, туроператорите и круизни компании.

В рамките на ЕС вече се обсъждат идеи за въвеждане на "здравен паспорт". На практика това означава, че всеки гражданин, който иска да пътува, ще трябва да се тества дали е болен ли не.

На море в Гърция след тест за коронавирус

Здравни паспорти за всички туристи в Гърция, предвиждат здравните власти в Гърция.  Идеята е една от мерките, които правителството обмисля, за да спаси поне частично туристическия сезон в Гърция. Преди да замине на почивка в Гърция например турист от България ще се изследва у нас

Юли, август и септември ще бъдат месеците, които ще изнесат тежестта на туристическата година в южната ни съседка. Властите в Атина дори планират удължаване на сезона през октомври и ноември.

Правителството в Гърция не очаква туристи от страни извън Европа. А от бранша очакват спад между 50 и 75% тази година.

Турция сертифицира туристически зони без коронавирус

Турция ще сертифицира туристическите дестинации без коронавирус, съобщи "Хюриет дейли нюз", позовавайки се на изказване на министъра на културата и туризма.

В рамките на инициативата на турското правителство ще бъдат издавани сертификати за зона без коронавирус на туристически курорти и комплекси. Процесът на сертифициране е вече започнал, за да бъдат определени тези зони, каза Мехмет Нури Ерсой пред частна телевизия.

Министърът изрази очакване вътрешният туристически трафик да бъде възобновен през юни след разхлабване към средата на май на мерките за овладяване на пандемията в посока нормализиране.

У нас лансират идеята "Българско лято 2020": Дайте най-доброто на българите!

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов лансира инициативата "Българско лято 2020" - "защото днес е време целият ни народ да се обърне към българската земя и българските продукти, към българската природа и българските курорти".

"Днес е времето българският туристически сектор да осъзнае, че това лято голямото предизвикателство ще бъде привличането на български клиенти, а голямата печалба ще бъде тяхното доверие", смята Каракачанов, като добавя, че е време туроператори, собственици на хотели и ресторанти, арендатори на плажове и предлагащите услуги по нашето Черноморие и по българските планини да вдигнат нивото на туристическия продукт и да дадат най-добрите условия за българите.

"Днес не може да разчитате на чужденци - те ще си останат в своите страни. Днес е време да се обърнете към българите! Дайте най-доброто на българите! Вместо да пътуват към съседни и по-далечни страни - предложете им най-атрактивните цени и най-качествените услуги. Защото работещата солидарност е именно това - да си помогнем сами на себе си!", призовава вицепремиерът.

Според Каракачанов е време да се създадат специални туристически пакети - от българи - за българи.

Ето е ясно още отсега, че концесионерите на плажа ще трябва да увеличат разстоянието между чадърите, за да се осигури нужната дистанция като мярка срещу разпространението на Ковид-19.

Оградени чадъри и шезлонги в Италия

Италия все някога ще приключи с всеобщата карантина и постепенно италианците ще се върнат към нормалността, която ще включва и ходене на плаж. Ето защо властите на крайбрежните градове започват да обмислят как да се спази социалната дистанция между плажуващите.

В тази насока фирмата Модена Нуова Неон 2 е излязла с интересно предложение - всеки чадър и шезлонгите и масичката към него да бъдат обградени от куб от плексигласови стени. Така летуващите ще се окажат в нещо като стъклена клетка или килия на плажа, ще спазват социална дистанция и рискът от зараза ще се намали.

Идеята веднага бе посрещната с недоволство от потребителите на социалните мрежи, в които беше разпространена. Според някои от тях по-добре ще бъде да си останат през лятото по балконите, вместо да са в стъклени капани на пясъка по жаркото слънце.

Други препоръчват на авторите на идеята да се озоват в тази стъклена клетка в ден без вятър, за да видят какво е. Трети казват, че е нужно на входа на плажовете да има просто маски и ръкавици и така ще се осигури защита.

 Представители на асоциацията на спасителите на град Римини също са против идеята, защото според тях, ако тя се реализира, на плажа ще има проблем не толкова с коронавируса, колкото с дехидратирането на плажуващите. Те се шегуват също, че ако хората искаха да са в килии, те просто щяха да нападнат някого и така да се озоват в ареста, вместо да отиват на плаж в стъклена кутия./Източник:business.dir.bg

Новините от днес и със задна дата