четвъртък, 16 април 2020 г.

Ген. Мутафчийски: Много хора по улиците - все повече новозаразени

Огласиха информация за новия заразен с COVID-19 в Смолян - 0
Потвърдените случаи на COVID-19 в България са 783 след 48 нови случая за последните 24 часа. Това каза пред журналисти на редовния си сутрешен брифинг началникът на Военномедицинската академия и ръководител на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

От новооткритите вирусоносители 25 са приети в различни болници.

Починали досега са 37 души, излекувани са 122-ма.

Общо 218 души са в болници, от тях 31 в интензивни отделения.

Вървим нагоре, доста стръмно върви графиката, каза ген. Мутафчийски. Ден по-рано новите случаи бяха 40.

Колко много хора имаше по улиците, как не се спазваше социалната дистанция и това е резултатът - все повече новозаразени, изтъкна ръководителят на Националния щаб. Ген. Венцислав Мутафчийски и потвърди, че София е огнището на емидемията - 32 от 48-те нови случая.

Цяла София е резервоар на заразата, а не само "уловените" в последните дни квартали "Филиповци" и "Факултета", подчерта ръководителят на Националния щаб.

В двата квартала са установени 20 вирусоносители. При тестовете станало ясно, че контактните лица на заразените с новия коронавирус там са много повече от  подадените към РЗИ, която снощи съобщи за 155 души.

Тестовете продължават, като ще обхванат повече от 200 души.

При нас епидемията бележи ръст и по тази причина не може да се каже категорично кога ще започне разхлабане на мерките, отбеляза ген. Мутафчийски.

Във връзка с надеждите, залагани за хлорохина, ген. Мутафчийски каза, че с него се лекува от началото на епидемията. Но няма лекарство с доказан ефект - най-добрата мярка е социалната дистанция, категоричен е ръководителят на щаба.

Той съобщи, че авиокомпанията Уизеър няма да може да осъществи планираните полети до Лондон - най-вероятно със сезонни работници, които Великобритания очаква.

Новините от днес и със задна дата