петък, 24 април 2020 г.

Предвиждат легионерска болест в затворени търговските сгради, училища и др., след коронавируса

Как да се предпазим от легионерската болест? - Авторите - Edna.bg
Търговските сгради, които затвориха врати за седмици с цел разпространението на коронавирус, могат да допринесат за разпространение на друга белодробна инфекция - легионерската болест, предаде Ройтерс.

Здравни експерти призоваха търговските сгради предпазливо да отворят отново врати, за да се предотврати епидемия от тази форма на пневмония, която в някои случаи е с летален изход.

Внезапното затваряне на училища, заводи, бизнес сгради и правителствени офиси стана причина за безпрецедентно отклоняване на консумацията на вода. Недостигът на хлорирана вода в тръбопроводите и температурните промени създадоха идеални условия за поява на бактерии, които предизвикват легионерската болест, предупредиха експертите.

Ако е диагностицирана рано, легионерската болест е свързана с по-малко здравни рискове, отколкото Ковид-19. Много случаи на легионерска болест успешно се лекуват с антибиотици, а освен това тя не се предава от един човек на друг.

Но тъй като редица търговски обекти обмислят възможността да отворят отново врати, за всеки от тях, който не е използвал пълния си капацитет в разстояние на повече от три седмици, има риск от разпространение на легионерска болест.

"Кой би искал да има сериозни здравни проблеми, след като е оцелял от Ковид-19? - попита риторично експертката Моли Сканлън от Аризона. - Здравната ни система вече е под толкова голям стрес. Подобен риск има за училища, гимназии, фабрики, хотели, ресторанти, амбулаторни хирургични центрове."

Новините от днес и със задна дата