сряда, 1 април 2020 г.

Проф. Ива Христова: Колкото по-рано въведем драконовски мерки, толкова по-добре ВИДЕО

Общият брой на заразени с коронавирус у нас достигна 412. Най-много от заболелите се намират в София. "Стъпка по стъпка вървим към драконовски мерки. Колкото по-рано ги въведем, толкова по-добре. По въпроса за маските - за болни хора е абсолютно задължително.
"За видимо здрави хора, защото никой не знае, е силно препоръчително с тенденция към задължително", коментира заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите ѝ основната опасност е, че може да сме здрави, но да сме вирусоносители и така да заразяваме другите, ако сме без маска. Средната възраст на заразените у нас е 46 години, като най-младият пациент е 3-годишен, а най-възрастният е на 86.
"Винаги най-заразена е била тази група между 40 и 50 години. По-тежкото прекарване на болестта, хоспитализираните случаи са в по-високата възрастова група. Всички боледуват, но тежките усложнения, интубацията, смъртността расте с възрастовия период", допълни вирусологът. Тя бе категорична, че няма възрастова група, за която да няма опасност.
"Въпросът е в различния процент, при който се появяват тези усложнения и ако той е под 1% при младата възраст, той е много над 20% при по-напредналата", допълни проф. Христова. Тя посъветва желаещите да се изследват за коронавирус да се съобразят с това какъв тест ще използват спрямо целта си.

"Ако са здрави и искат да видят дали са го изкарали, дали имат имунитет - трябва да си направят най-елементарния тест за антитела. Ако сме болни, имаме кашлица, секрети, тогава единственият меродавен тест е PCR", коментира заместник-директорът на Национален център по заразни и паразитни болести.

Новините от днес и със задна дата