вторник, 21 април 2020 г.

Отрицателни бързи тестове разпространиха коронавирус в УМБАЛ Св. Иван Рилски в София

9 нови случая на заразени с коронавирус у нас, 45 души са починали ...
Четирима пациенти  са диагностицирани с коронавирус в УМБАЛ Св. Иван Рилски в София. От болницата излязоха с официално съобщение до медиите, че 12 от медиците им също са с установена зараза.

Пред Dir.bg от здравното заведение са уточнили, че първоначалният източник на вируса е пациент с левкемия, който е развил по-късно пневмония. Той е бил изследван за коронавирус с бърз тест, който е дал отрицателен резултат и не е бил изолиран.

По процедура в рамките на няколко дни се прави втори бърз тест, който дава също отрицателен резултат. Но пациентът се влошава и на 17 април му е направен трети тест, който дава положителен резултат.

"Какъв тест да бъде направен - PCR или бърз за коронавирус, се прави по преценка на лекуващия лекар през определен период, в случая на пациента със симптоми е била предписана антибиотична терапия", обясниха от "Иван Рилски". В момента състоянието на пациента с левкемия е по-тежко и е той е поставен на апаратна вентилация.

Заради това на следващия ден са изследвани всички медици, които работят в Отделението по хематология и онкология, където е лежал болният пациент, както и пациентът, който е бил с него в една стая. Вторият пациент е преместен междувременно в Отделението по гастроентерология, където също са направени тестове на медиците.

След всички извършени тестове на пациенти и лекари в двете отделения - равносметката е 4-ма пациенти с коронавирус и 12 положителни медици. Всички медици са поставени под домашна карантина, заедно със своите семейства за 28 дни, а двете отделения са временно затворени за прием на нови пациенти.

А всички контактни на медиците пациенти през времето на откриване на заразата - около 50 на брой, са уведомени и се следят от личните им лекари за проява на симптоми.

В "Иван Рилски" се прави бърз тест на всички пациенти, които се приемат за лечение в отделението от самото начало на извънредното положение. А сега от болницата са закупили за своя сметка 2000 сета PCR тестове, за да ги правят на хора, които идват за лечение, но имат някаква симптоматика.

РЗИ е направило проверка в здравното заведение и в него е била извършена дезинфекция, такава се очаква да бъде направена и утре.

Очаква се двете отделения - по хематология и гастроентерология, които в момента са затворени, в четвъртък да бъдат отворени.

Новините от днес и със задна дата