неделя, 26 април 2020 г.

Турският туризъм стартира новия сезон в средата на май

Турция ще предприеме кампания за популяризиране през новия сезон на турския туризъм, който замря поради епидемията от коронавируса.

"Предвиждаме да стартираме кампанията за новия туристически сезон в средата на май", информира турският министър на туризма и културата Мехмет Нури Ерсой.
По думите му кампанията ще бъде много по-наситена и с много повече активности в сравнение с предишните. Целта е да бъдат възстановени загубите от туризма, който е сред най-постърпевшите сектори от кризата с коронавируса. "Открихме кредитна линия за професионалните екскурзоводи, с лимит до 10 хиляди турски лири и разсрочено изплащане до 36 месеца при шестмесечен гратисен период. Разполагаме с около 8 хиляди професионални екскурзоводи и всички те ще може да се възползват от тази възможност", обясни министърът.

Ерсой отбелязва, че ще бъдат предприети мерки и за покриване на загубите заради преустановяване на дейността на музеите през март в рамките на предприетите ограничителни мерки заради Ковид-19.

"Ще удължим срока на картите за посещения в музеите, като ще бъде добавено времето, през времето те са били затворени. Важното е да привлечем туристите в музеите. В кампанията за популяризиране на турския туризъм ще включим всички туристически области на страната, летищата, страните, с които имаме най-голям туристически обмен", каза министър Ерсой.

Той напомни, че "Търкиш еърлайнс" планира да възобнови международните полети от 20 май. Заети в туристическия бранш твърдят, че въпреки загубите в туризма, има шанс да се навакса поне частично, поради това, че сезонът започва през май и продължава до октомври, ноември. В същото време в туристическите комплекси, на плажовете и в заведенията, се предвижда да бъдат въведени мерки за социална дистанция, което по всяка вероятност ще се отрази на цените, смятат специалисти.


Турция ще сертифицира туристическите дестинации без коронавирус, съобщава и "Хюриет дейли нюз", позовавайки се на изказване на министъра на културата и туризма.

В рамките на инициативата на турското правителство ще бъдат издавани сертификати за зона без коронавирус на туристически курорти и комплекси.
Процесът на сертифициране е вече започнал, за да бъдат определени тези зони, каза Мехмет Нури Ерсой пред частна телевизия.

Министърът уточни, че първоначално Турция ще разработи международно приета система за сертифициране. В комисията, която ще издава сертификатите, ще влизат и представители на министерствата на здравеопазването, транспорта и земеделието.

Тя вече е провела първото си заседание миналата седмица под координацията на министерството на културата и туризма.

В комисията ще влизат също неправителствени организации, като се очаква системата по сертифициране да бъде бързо завършена, вероятно през първата седмица на май.


"По-нататък ще организираме получаването на такива сертификати от туристически комплекси до края на май", уточни Ерсой.

Министърът на туризма изрази очакване вътрешният туристически трафик да бъде възобновен през юни след разхлабване към средата на май на мерките за овладяване на пандемията в посока нормализиране.

Новините от днес и със задна дата