неделя, 26 април 2020 г.

В Гърция през лятото със здравен паспорт

Изглежда, че тази година Гърция върви към туристически сезон от три месеца, каза пред телевизия Скай министърът на туризма Харис Теохарис.

Той отбеляза, че юли, август и септември ще са месеците, които ще изнесат тежестта на туристическата година, като допълни, че има основателни признаци за удължаване на сезона и през октомври и ноември. Предпоставка за това обаче е да няма непредвидени развития около коронавируса. Основната задача през сезона ще бъде сигурността на местните общности и на туристите. Затова в рамките на ЕС текат консултации за въвеждането на "здравен паспорт", като всеки гражданин, който иска да пътува, да бъде подлаган на надежден тест и то още в страната на произход, обясни Теохарис.

Теохарис подчерта, че пристигане на туристи от страни извън Европа в Гърция не се очаква.

Облекчава карантината от 27 април

Гърция ще започне на 27 април постепенното си завръщане към нормален живот от правосъдието, обяви днес говорителят на правителството Стелиос Пецас, съобщи телевизия Скай.


На 27 април ще бъдат отворени службите по вписванията, първоинстанционните и мировите съдилища. Пецас уточни, че процедурата ще бъде постепенна, за да няма връщане назад. По отношение на икономическите дейности, възстановяването на дейността ще започне от секторите, където има по-малко струпване на хора, като търговията на дребно.

Пецас уточни, че постепенният преход "ще съдържа и някои елементи на новата нормалност" като поддържането на дистанция и избягването на ръкостискания и близък контакт.

В началото на следващата седмица премиерът Кириакос Мицотакис ще направи обръщение към гражданите, в което ще обяви мерките за преход в реалния живот.

Правителственият говорител остави отворена възможността строги ограничения, подобни на наложените по Великден, да бъдат обявени и за трите почивни дни около 1 май.

Новините от днес и със задна дата