вторник, 7 април 2020 г.

Как доц. Ангел Кунчев остана без заплата, докато се бори коронавирусът да бъде овладян

В разгара на извънредното положение заради коронавируса главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб - д-р Ангел Кунчев, остана без заплата.

Това се случи, след като вчера парламентът реши депутати, министри, шефовете на държавни и изпълнителни агенции и на политическите кабинети да дарят възнагражденията, които им се полагат за времето на извънредното положение. Целта е средствата да отидат в Здравното министерство, за да подпомогнат борбата с COVID-19.

Добрата кауза обаче доведе до абсурда и Кунчев, който е член на политическия кабинет на здравния министър, да дарява заплатата си за подпомогане и на своята собствена дейност по време на пандемията.

Малко преди окончателното предложение - единодушно подкрепено от всички, да бъде гласувано, Красимир Ципов от ГЕРБ предложи политическите кабинети да бъдат изключени от спирането на заплатите. Това обаче щеше да се окаже нарушение на правилника на парламента и от ДПС възразиха остро. Така решението беше прието. 

"В тази връзка обявихме кампания за събиране на помощи, главният здравен инспектор остана без заплата, така че ние ще отделим от нашите заплати, за да го компенсираме за неимоверните усилия, които полага", обяви тази сутрин на редовния брифинг на щаба неговият председател ген. Венцислав Мутафчийски.

Ангел Кунчев и другите членове на щаба непрекъснато са "на терен". Например днес и утре заедно с проф. Тодор Кантарджиев ще обикалят кооперативни и фермерски пазари в страната, за да проверят изпълняват ли се противоепидемичните мерки, разпоредени от министър Кирил Ананиев.

Междувременно президентът Румен Радев коментира решението на парламента с думите:

"Преди половин месец аз си дарих цялата заплата за възрастните хора на община Видин. За мен дарението има смисъл, когато е навреме и когато е далеч от камерите. Другото е суета и популизъм. Уважаеми народни представители, дарението за мен е личен акт, но ако много държите да се равнявате по президента, както разбрах от вашите изказвания, има лесно решение - кръгом и бегом обратно към месец март. Сега си дарете и мартенските заплати, както го направих и аз".

Новините от днес и със задна дата