понеделник, 13 април 2020 г.

Важно: Ето кога ще ни върнат надвзетите пари за парно

До края на май "Булгаргаз" ще върне всички надвзети пари на крайните клиенти, чиито цени на синьото гориво се определят от енергийния регулатор. Това предвиждат промени в Закона за енергетиката. Те бяха приети на второ четене от ресорната комисия днес.
Става въпрос за 150 млн. лв., които руската "Газпром Експорт" върна на българското дружество заради понижаване на цената с 40%, уточни БНТ.
Пари обаче на домакинствата няма да бъдат връщани. Разликата от завишените цени ще бъде прихващана в бъдещите ни фактури месец за месец.
Фирмите, които са купували газ от свободния пазар, ще се наложи индивидуално да се договарят с "Булгаргаз" за тяхното обезщетение.
До 30 дни КЕВР трябва да презчисли какви суми трябва да бъдат върнати на топлофикациите и на дистрибуторите на газ, обясни председателят на Парламентарната комисия по енергетика. "След като КЕВР се произнесе, има 14-дневен срок, в който съответно "Булгаргаз" трябва да изчисли сметките и до края на май надвзетите пари ще бъдат по сметките на клиентите на "Булгаргаз", каза Валентин Николов, председател на Парламентарната комисия по енергетика.

Новините от днес и със задна дата